Veterináři potvrdili BSE na Semilsku

Výsledky kontrolního testu potvrdily sedmý případ takzvané nemoci šílených krav v tuzemsku. Kráva postižená BSE pochází z chovu akciové společnosti Zeos z Lomnice nad Popelkou na Semilsku. Kolik zvířat teď bude nutné preventivně utratit, zatím není jasné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

BSE

BSE | Foto: Jan Rosenauer

"Dneska, zítra a ještě snad ve středu se bude stanovovat počet vrstevnic, které bude potřeba utratit a posléze vyšetřit. Samozřejmě že to není žádná příjemná zpráva - sedm šílených krav, ale na téměř půl milionu vyšetřených kusů to je opravdu málo," řekl Radiožurnálu mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Tříletá nemocná kráva pocházela ze stáje v Syřenově, kde je 440 zvířat. Podnik Zeos patří k největším na Semilsku, chová celkem 3000 kusů dobytka a dosud žádný případ nákazy neměl.

Kráva s potvrzenou nemocí BSE se narodila v roce 2000 a je první, která se vymyká ze skupiny dosavadních šesti nakažených krav - ty se narodily v rozmezí let 1995 až 1997.

Petr Doležel, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme