Třináct věží za 1,1 miliardy. Největší větrný park v Česku zahájil testovací provoz

Ve Václavicích u Hrádku nad Nisou na Liberecku 16. listopadu spustili větrný park za 1,1 miliardy korun | Foto: Radek Petrášek | Zdroj: ČTK

Větrný park za 1,1 miliardy korun ve Václavicích u Hrádku nad Nisou na Liberecku je ode dneška v testovacím provozu. Park už má rovněž vydanou licenci, mohl tak začít dodávat elektřinu do sítě. Ve čtvrtek to řekl Marek Lang, jednatel firmy EEH, která elektrárnu postavila.

Tento článek je více než rok starý.

Hrádek nad Nisou Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrný park ve Václavicích je druhý největší v zemi. Třináct větrných věží o celkovém výkonu 26 megawatt (MW) by podle předpokladu mělo ročně dodat do sítě minimálně 52 gigawatthodiny (GWh) elektrické energie. „Budeme dělat zhruba deset procent celkové výroby elektřiny z větru v České republice,“ uvedl Lang. Odhadovaná roční výroba z Václavic odpovídá spotřebě 15 000 domácností nebo spotřebě 35 000 tun hnědého uhlí.

Jednatel firmy předpokládá, že testovací provoz potrvá maximálně měsíc. Pokud bude vše bez problémů, celý proces završí kolaudace. „Při testovacím provozu se budou měřit různé parametry, které musíme doložit ke kolaudaci,“ dodal.

Třináct větrných věží o celkovém výkonu 26 megawatt by podle předpokladu mělo ročně dodat do sítě 52 GWh | Foto: Radek Petrášek | Zdroj: ČTK

Tubusy elektráren mají na výšku 80 metrů a jsou osazené dvěma typy vrtulí s poloměry 46 a 50 metrů. Věže jsou viditelné i z 20 kilometrů vzdáleného Liberce, kromě estetického hlediska by ale na přírodu neměly mít výrazný negativní dopad. Podle ornitologického průzkumu se zde vyskytují zejména drobní pěvci, pro které větrná elektrárna nepředstavuje žádné riziko. A průtah velkých druhů je zde pouze nahodilý.

V Libereckém kraji byly dosud dvě desítky funkčních větrných elektráren o instalovaném výkonu 24 MW, většinou na Frýdlantsku. V posledních letech přibývaly v kraji jen jednotlivé stožáry.

Tubusy elektráren mají na výšku 60 metrů a jsou osazené dvěma typy vrtulí s poloměry 46 a 50 metrů. | Foto: Radek Petrášek | Zdroj: ČTK

Výstavba větrného parku ve Václavicích je první takový projekt dokonce v celé republice po více než dvou letech. Projekt se připravoval od roku 2008, realizovat se ale začal až v posledních letech. Loni byly dokončeny základy a letos od května se stavěly jednotlivé věže. Návratnost investice odhaduje Lang na 15 let, životnost elektráren je minimálně 20 let.

Společnost EEH vlastní akciová společnost Cergeros, jejímž hlavním akcionářem je firma Solar city. Podle Langa plánují výstavbu dalších větrných parků. „V tuto chvíli však nemám nic konkrétního, co bych mohl říci, že v dohledné době zrealizujeme,“ dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme