Větrné a sluneční elektrárny údajně ohrožují elektrickou síť

Česká přenosová soustava může být v ohrožení. Jednoduše proto, že nových slunečních a větrných elektráren je naplánováno tolik, že by jejich připojení mohlo ohrozit bezpečný provoz sítě. Společnost ČEPS, provozovatel české přenosové soustavy, proto sáhl k neobvyklému kroku. Vyzval distributory elektřiny, aby pozastavili připojování nových obnovitelných zdrojů energie do elektrické sítě. Obrovské investice do fotovoltaiky v posledních měsících tak jsou vážně ohroženy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stožár elektrického vedení

stožár elektrického vedení | Foto: Marián Vojtek

"Realizované a schválené projekty fotovoltaických zdrojů již přesahují schopnost přenosové soustavy absorbovat energii z těchto zdrojů. To samozřejmě povede k tomu, že budeme omezovat jejich provoz, aby nedošlo k blackoutu. Ten ale nedopustíme. Elektrárny nebudou vyrábět a efektivnost investic tedy půjde rapidně dolů. Již rok se to investorům snažíme vysvětlit," objasňuje generální ředitel společnosti ČEPS Petr Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hrozbě přetížení přenosové soustavy v České republice mluvil na Rádiu Česko generální ředitel společnosti ČEPS Petr Zeman.

Ke konci roku 2009 bylo do soustavy připojeno více než 600 MW výkonu, kladná stanoviska k dalším zdrojům představují dalších 3500 MW výkonu.

"Měli bychom se vrátit k přirozeným zákonitostem. Například k zákonu nabídky a poptávky. Pokud nabídka převyšuje poptávku, cena klesá. Co se týče fyzikálních zákonů, nelze vyrobit více elektřiny, než se spotřebuje. Pokud jí někdo vyrobí více, do soustavy se nedostane. To, co tam nateče, to zase vyteče," říká Petr Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

S prohlášením ČEPS bńesouhlasí Jaromír Řehák, prezident České fotovoltaické průmyslové asociace. Podle něj žádné riziko přetížení přenosové soustavy nehrozí.

Problémem je také to, že energie z alternativních zdrojů má značné výkyvy. Když počasí nepřeje, musí rozvodná síť hledat náhradní zdroje. Když je naopak slunečno nebo větrno, elektřiny je přebytek.

"Největší spotřeba elektrické energie je v zimních měsících. Přes léto je spotřeba minimální. Jenže fotovoltaické zdroje pracují obráceně. V zimě elektřiny vyrobí minimálně a vrcholem výroby je pro ně léto. Nikdy tak nemáme jistotu, kolik takto vyrobené elektřiny bude. V létě se ale do sítě dostane nepotřebná elektřina a to ve velkém množství," vysvětluje předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt.

Jsou ohroženy investice do fotovoltaiky?

"Zprávy ČEPS jsou zavádějící a naše asociace zvažuje podání trestního oznámení za šíření poplašné zprávy. ČEPS totiž operuje s údajem 3500 MW, což je rezervovaná připojitelná kapacita. V této chvíli ale nic takového připojeno není. K tomu dojde až za tři nebo čtyři roky a do té doby má ČEPS možnost se na to připravit. Technická řešení existují," uvádí Jaromír Řehák, prezident České fotovoltaické průmyslové asociace a dodává:

"Česká republika se zavázala, že do roku 2010 bude mít osm procent vyrobené elektřiny z obnovitelných zdrojů. Tento cíl neplníme."

Problém ale není podle generálního ředitele společnosti ČEPS Petra Zemana řešitelný ani posílením přenosové soustavy:

"Pokud není dostatečně velká spotřeba, tak nemůže být výroba. Pokud je zdrojů třikrát více, než je potřeba, efektivnost klesá."

ČEPS plánuje do obnovy přenosové sítě ročně až 4,5 miliardy korun. Do konce roku 2022 se má délka vedení zvětšit o pětinu, o 675 kilometrů nového vedení, teď má přibližně 2970 kilometrů.

Zástupci provozovatelů větrných a slunečních elektráren považují požadavek společnosti ČEPS za přehnaný. Případných soudních sporů, kdyby byly některé elektrárny odpojeny od sítě nebo by jim nebylo se k ní připojit, se ale Zeman nebojí.

Patricie Polanská, Václav Sochor, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme