Větrné elektrárny na Znojemsku vyrostou zřejmě i přes protesty lidí

Osm větrných elektráren za téměř 800 milionů korun by mělo vyrůst asi půl kilometrů za domky lidí v Pavlicích a Vranovské Vsi. Přestože investor zatím plní všechny podmínky úředníků, lidem se větrníky nelíbí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

větrné elektrárny

větrné elektrárny | Foto: Alena Palečková

"Žili tady naši prarodiče, narodili jsme se tady. Chtěli bychom tuto krajinu uchovat i pro naše děti, aby věděly jak vypadala, aby se původní krajinný ráz zachoval. A protože máme tuto krajinu rádi, jsme ochotni pro to udělat úplně všechno," zdůraznila místopředsedkyně Občanského sdružení Vranovská ves Petra Kvačová.

Přestože investor už například snížil výšky stožárů z původních 179 metrů na 149, lidé se nadále obávají zvýšeného hluku v místě bydliště, vlivu na životní prostředí i snížení cen svých nemovitostí.

Starosta Vranovské Vsi Jiří Peřinka ale potvrdil, že místní radní s elektrárnami souhlasí. Ovšem s výhradami. "Naše oficiální stanovisko je neměnné. To znamená, že zatím souhlasíme se čtyřmi větrnými elektrárnami, pátou v žádném případě ne. Chceme ale znát v první řadě také stanovisko armády, protože u nás je koridor, kde létají z Náměště helikoptéry," řekl Peřinka.

Anna Černá, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme