Větší pravomoc EK při kontrole rozpočtů zatím v Unii zelenou nemá

Větší pravomoce Evropské komise při kontrole rozpočtů zatím v Unii zelenou nemají. Exekutiva by chtěla mít možnost připomínkovat národní rozpočty ještě před jejich přijetím v parlamentech jednotlivých zemí. O správnosti takového postupu pochybuje i Česko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Zatím šlo jen o první diskuzi tohoto komisního návrhu. Podle českého ministra financí Miroslava Kalouska vzbuzuje myšlenka, že by Evropská komise mohla vyžadovat konkrétní úpravy rozpočtu, pochybnosti. Demokracie by tak podle něj mohla být podřízena technokratickému dozoru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo v Bruselu Pavel Novák v Odpoledním Radiožurnálu

Taková pravomoc Evropské komise by se týkala sice jen zemí se společnou měnou, ale na Českou republiku by se v budoucnu vztahovala také, protože v přístupových smlouvách se stát zavázal euro přijmout.

Podle ministra Kalouska je ale Česká republika pro přitvrzení pravidel v eurozóně a sankcí za jejich nedodržování. S pochybnostmi o rozšíření pravomocí Evropské komise jako kontrolora rozpočtu nebyla Česká republika zdaleka jediná.

Evropská komise chce nejen předběžně posuzovat rámce rozpočtu v 1. pololetí každého roku, což už se vlastně dnes děje, ale ještě na podzim před samotným schválení rozpočtu v národních parlamentech chce rozpočty dostat k druhému čtení a přezkoumat státy, kterým něco vytkla, zda si vzaly k srdci doporučení ostatních ministrů financí.

Pavel Novák, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme