Větší zásoby ropy by měly předejít výpadku dodávek

Evropa se musí připravovat na krizi v dodávkách surovin. Shodli se na tom ministři sedmadvacítky zodpovědní za energetiku. Ti přijali návrh, podle kterého budou muset členské státy udržovat takové zásoby ropy, které jim vystačí na nejméně devadesát dní. Evropská unie tak reaguje na lednovou krizi, kdy se některé země ocitly kvůli rusko-ukrajinským sporům bez dodávek zemního plynu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba ropy, ilustrační obrázek

Těžba ropy, ilustrační obrázek | Foto: Comstock Images

Podle Bruselu musí unie myslet nejen na dodávky plynu, ale také na ropu. Vyšší zásoby mají omezit zranitelnost sedmadvacítky v případě sporů s dodavateli ropy. Mají také umožnit evropskou solidaritu. Země v horší situaci by mohly dostat energetickou pomoc od ostatních.

Komisař pro energetiku Andris Piebalgs v souvislosti s dnešním přijetím návrhu ocenil práci českého předsednictví Evropské unie: "Myslím, že nikdy v historii EU se žádnému předsednictví nepodařilo přijmout tolik energetické legislativy jako českému předsednictví."

Pod předsednictvím Prahy se unie shodla třeba na liberalizaci energetického trhu. To by mohlo vést k poklesu cen pro spotřebitele.

Přečtěte si také:
Spotřeba ropy v Evropě poroste, může za to hlavně doprava
Přečerpávací stanice ropy vznikla v Benešovicích u Stříbra
EU chce Česku přispět na výstavbu zásobníků plynu
V potravinové a energetické krizi pomůže menší závislost na fosilních palivech, míní Barroso

Ondřej Houska, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme