Většina amerických bank uspěla v zátěžových testech

Zátěžovými testy ve Spojených státech neprošly čtyři z 19 klíčových bank, je mezi nimi i třetí největší americká banka Citigroup. Celkové výsledky takzvaného stress testu jsou však hodnoceny optimisticky.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Balíčky bankovek - dolary

Balíčky bankovek - dolary | Foto: Comstock Images

Test probíhal v prostředí hypotetické situace, nejednalo se ani o předpověď, ani o skutečnost. Patnáct z devatenácti velkých bank by uspělo, pokud by byla ekonomika v krizi, nezaměstnanost dosahovala 13 procent a hodnota vlastnictví bank klesla na 50 procent.

„Za této situace se hodnotí, jestli by banky ještě byly schopny půjčovat a udržovat v běhu ekonomiku,“ vysvětluje americký spolupracovník Českého rozhlasu Dušan Neumann.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zprávu o výsledku stress testů shrnul v Ranním Radiožurnálu spolupracovník ČRo Dušan Neumann

Podle zprávy, kterou Američané přijímají optimisticky, zároveň narostl likvidní kapitál bank. V roce 2009 mohly banky disponovat se 420 miliardami, ve 4. čtvrtletí roku 2011 už se 700 miliardami.

Procento na vyplácení dividend z celkového objemu financí se naopak podstatně snížilo – v roce 2009 to bylo asi 38 procent likvidních financí, dnes je to 10 procent.

Banka Citigroup svůj neúspěch odůvodnila tím, že vracela půjčku vládě. Jinak prý je v dobré kondici.

Čeští klienti Citibank se o své vklady obávat nemusí. Citibank v České republice je pobočkou Irské Citibank Europe, dceřiné firmy americké Citigroup a podléhá jí a Irské centrální bance.

Česká pobočka podniká v České republice na základě takzvaného „evropského pasu“ a řídí se evropskými zákony. Kdyby došlo k plnění, bude české klienty Citibank vyplácet Irský fond pojištění vkladů.

Dušan Neumann, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme