Většina Čechů zřejmě dá přednost domácí dovolené před zahraničím

Čeští turisté zřejmě i letos vynechají moře a obsadí domácí hotely a penziony. Právě Češi jsou v posledních sezónách těmi, kteří v létě plní turistická střediska například v Krkonoších.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mumlavské vodopády

Mumlavské vodopády | Foto: Jan Rosenauer

Jedním ze středisek, kde je v létě nárůst domácí klientely hodně znát, je Pec pod Sněžkou. Dovolenou se tu zřejmě i letos rozhodnou strávit tisíce českých turistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Většina českých turistů nejspíš letos dá přednost domácí dovolené před zahraničím

„Zájem je určitě daleko větší díky tomu, že lidé přemýšlí nad každou korunou. Udělají si třeba vícekrát krátkodobý výlet než jeden dlouhodobý,“ říká Eva Lorencová z infocentra v Peci.

Podle Tomia Okamury z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur tento trend, kdy si řada lidí zvolí dovolenou v tuzemsku místo zahraniční, bude pokračovat i letos.

„Zatímco v roce 2008 poprvé v české historii Češi strávili více dovolených v zahraničí než v tuzemsku, tak poté, co nastoupila krize, se poměr opět diametrálně obrátil a Češi se vrátili do tuzemska. S tím, jak se bude krize postupně zklidňovat, tak se opět trend zvrátí tím směrem, že bude přibývat Čechů na zahraniční dovolené a tuzemská dovolená začne stagnovat,“ míní Okamura.

Snažit se klienty udržet - to je doporučení, které míří hlavně k hotelům, ale i do měst a obcí v turisticky zajímavých oblastech.

„V letošním roce se tuzemsko z tohoto pohledu ještě tak obávat nemusí. Mají na to skutečně ještě rok dva, aby se pokusily českým turistům ukázat, že i tuzemská dovolená je plnohodnotnou alternativou té zahraniční,“ dodává Okamura.

Zahraniční klientela si cestu zpět, například do českých hor v létě, zatím hledá. Přesto podle zpráv z některých infocenter objednávek z německy mluvících zemí na letní pobyty pomalu přibývá.

Martin Hromádka, Martin Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme