Většina Evropanů si nepřeje konec eura

Návrat ke „staré" Evropě s různými národními měnami si nepřeje naprostá většina Evropanů. Takový scénář si dovede představit sotva každý čtvrtý Evropan. Vyplynulo to z rozsáhlého průzkumu, který uspořádala Hamburská nadace pro otázky budoucnosti ve 13 evropských zemích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Fotobanka stock.xchng

Většina Evropanů je přesvědčená, že hospodářskou sílu, vnitřní i vnější bezpečnost a životní standart jim zaručí v budoucnu jen sjednocená Evropa, a že národní zájmy musí těm evropským ustoupit.

Zvlášť silný je tento postoj u mladé generace, která cestuje, studuje v zahraničí nebo si hledá práci v cizině, říká profesor Ulrich Reinhard, který studii s názvem Společné evropské sny zpracovával.

Mezi vůbec největší stoupence sjednocené Evropy patří Italové a Dánové, naopak pocit nejmenší sounáležitosti s jinými zeměmi převládá ve Velké Británii a Nizozemí. Češi mezi oslovenými národy nebyli, postkomunistické země zastupovalo sousední Polsko.

Klára Stejskalová, Martina Maňasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme