Většina evropských firem očekává, že ekonomika bude na konci roku 2012 stagnovat

Evropské společnosti očekávají, že vrchol dluhové krize přijde v Evropě až na konci roku 2012, nejpozději do konce roku 2013. Vyplývá to z mezinárodní studie, kterou zveřejnila společnost Roland Berger Strategy Consultants. Důvodem stagnace má být podle oslovených firem především snížená poptávka domácností. Strašákem je také rozpad eurozóny. Na tuto variantu se podle průzkumu připravuje celá jedna třetina společností.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba kanafasu v Postřekově

Výroba kanafasu v Postřekově | Foto: David Havlena

Firmy se na kulminaci krize připravují podle studie tím, že snižují náklady a zvyšují efektivnost.

„Kromě toho se také připravují na růst, investují do péče o klienta a do svého týmu. To je určitě správná cesta,“ říká ředitel pražské pobočky Roland Berger Strategy Consultants Constantin Kinský.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích studie mluvil ředitel pražské pobočky Roland Berger Strategy Consultants Constantin Kinský

Podle něj pesimistické odhady firem nestojí pouze na klesající poptávce domácností. Jde o kombinaci s nechutí vlády investovat.

„Apeluji na vládu a na kraje. My potřebujeme investovat – mít na D1 čtyři pruhy do Vídně, zvýšit podíl investic do školství. Samotné šetření je sebevražda. Je potřeba centrálně řízenou šikovnou investici do národa,“ je přesvědčen Kinský.

Šetří ale i firmy. Z prvních tisíc firem ve střední Evropě jen 28 procent z nich rostly nejenom kvůli krizi, ale díky krizi, bez ohledu na sektor nebo region.

„Když máte vize, strategie, když investujete do péči o klienty a svého týmu, tak máte vyhráno. To je ta správná cesta,“ myslí si Kinský.

Jedna třetina dotazovaných firem se také aktivně připravuje na možný pád eurozóny. Z jihozápadních firem je to skoro 60 procent, ze severozápadních a středoevropských firem 20 procent.

„Firmy se na to připravují tím, že sníží rizikovost, například prodávají byznys v Řecku. Majoritní podíl respondentů věří, že spíše než že zkolabuje euro, odejde z eurozóny Řecko,“ dodává Kinský.

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme