Většina kapitálových trhů roste

Po propadech z konce minulého týdne na světových burzách dochází k obratu. Většina trhů roste, což včera potvrdila i pražská burza, která posílila o 1,72 procenta. Problémem jsou nicméně i nadále nízké objemy peněz, které se na burze točí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burzovní palác

Burzovní palác | Foto: Marián Vojtek

Což může pokračovat a stát se tak jistým charakteristickým rysem nastartovaného ozdravení. Myslí si to alespoň generání ředitel pražské burzy Petr Koblic. "Rozvíjející se trhy se vždy pohybují směrem jako rozvinuté, ale o něco více. Obchody jsou nižší, než-li před krizí a působí na něm méně investorů."

Přehrát

00:00 / 00:00

S generáním ředitelem pražské burzy Petrem Koblicem a předsedou výkonného výboru Asociace pro kapitálový trh Josefem Benešem mluvili Roman Chlupatý a Barbora Kreuzerová

"Valuace burzovních trhů už teď není špatná a naopak dostupnost úvěrů je problematičtější," připomněl Koblic. Ve střední Evropě nečeká odlišný trend indexů od Evropy západní.

"Krize přinesla dramatický propad objemu, což se v minulosti nestávalo," poznamenal Koblic s tím, že nevidí rychlou nápravu.

Předseda výkonného výboru Asociace pro kapitálový trh Josef Beneš jeho slova víceméně potvrzuje. Nevýraznou aktivitu nejvýznamnějších investičních společností působících v Česku - tedy zmíněné nízké objemy - přitom vysvětluje tím, že z nich loni investoři stáhli bezmála 90 miliard korun. Letošní obrat k lepšímu se bude nejspíš počítat v řádu miliard.

Správci aktiv mají v České republice mají v rukou 753 miliardy korun. "Všechny tyto prostředky jsou investovány," připomněl Beneš. Mezi lety 2008 a 2009 vidí rozdíl: "Rok 2009, zejména druhá polovina byla ve znamení uklidnění celé situace." Také do budoucna je ve vyhlídkách kapitálového trhu optimistou.

Roman Chlupatý, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme