Většina lidí považuje zadlužování Česka za reálné nebezpečí

V Praze se dnes koná již VII. Fórum Zlaté koruny, tentokrát na téma Ekonomika versus politika aneb Volby 2010. První diskusní blok nese název Veřejné finance a jejich udržitelnost. Jak vyplývá z průzkumu, který si Zlatá koruna nechala před dnešním fórem udělat u Ipsos Tambor, zadlužování Česka považuje za reálné nebezpečí 91 procent lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční fórum Zlatá koruna

Finanční fórum Zlatá koruna | Foto: Zlatá koruna

Oproti obdobnému průzkumu z března vzrostl počet obyvatel, kteří se obávají zadlužování, o 11 procent. Naopak klesá podíl respondentů, kteří se bojí ekonomické krize.

„Obavy o ztrátu zaměstnání se oproti březnu mírně snížily. Nicméně téměř polovina české populace má stále strach ze ztráty zaměstnání v souvislosti s ekonomickou krizí. Další prohlubování krize česká populace spíš už neočekává, ale polovina lidí se domnívá, že situace zůstane víceméně stejná,“ přiblížil pro Radiožurnál ředitel fóra Zlatá koruna Pavel Doležal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky průzkumu Ipsos Tambor jsme na Rádiu Česko probrali s ředitelem Zlaté koruny Pavlem Doležalem.

Jak dále uvedl, z průzkumu také vyplývá, že ačkoli se zadlužování státu obává 91 procent lidí, snižování sociálních výdajů nepovažuje za dobrý krok polovina respondentů:

„Na redukci sociálních výdajů není pohled úplně vyhraněný. Mírně převažuje názor, že by redukce výdajů v sociální oblasti nebyla dobrým krokem. Nejvíce je snižování sociálních výdajů podporováno lidmi s vysokoškolským vzděláním.“

„Je to trošku takový řecký syndrom. Takže trošku se děsím, zda nás nečeká řecká cesta, protože lidé si to nebezpečí uvědomují, ale nejsou ochotni se uskromnit, utáhnout si opasky,“ dodal k tomu Doležal na Rádiu Česko.

Zavedení progresivní daně by podle průzkumu společnosti Ipsos Tambor uvítaly tři pětiny lidí. Dvěma třetinám respondentů se nelíbí plány na zjednodušení a zrychlení propouštění zaměstnanců. Stejné množství lidí by bylo ochotno pracovat na zkrácený pracovní úvazek nebo po omezenou dobu za nižší plat, pokud by si udrželi zaměstnání.

„Srovnávali jsme rovnou s progresivní daní a téměř tři pětiny populace by uvítaly zavedení progresivní daně. Všechny zkoumané kategorie kopírují celkový názor. Pouze mírně se odlišuje skupina s vyšším a vysokoškolským vzděláním, kde je poměr více vyrovnaný,“ přiblížil Doležal.

Dodal, že s nutností důchodové reformy souhlasí podle průzkumu 83 procent populace.

Jitka Hanžlová, Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme