Většina nafty z německých zásobníků je zpět v Česku, chybí ale přes šest milionů litrů

Nafta za skoro miliardu korun je zpátky v Česku. Ještě donedávna byla blokována u zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v Německu. Podle Správy státních hmotných rezerv (SSHR) přesto část nafty ve skladu proti evidenčnímu stavu chybí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První linka, která přemění plastový odpad na benzin, by měla fungovat již příští rok

První linka, která přemění plastový odpad na benzin, by měla fungovat již příští rok | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„V tuto chvíli máme v českých skladech už 90 % nafty. Pokud bych to měl říci ve finančním vyjádření, tak doma máme 900 milionů z té zablokované zhruba miliardy. Ale to, co v tuto chvíli podle našich předpokladů a německých celních údajů zbývá ve skladu v Kraillingu, tak bude chybět zhruba 6,3 milionu litrů,“ dodává pro Radiožurnál předseda Správy Pavel Švagr.

Kvůli chybějící naftě už podala Správa státních hmotných rezerv trestní oznámení na neznámého pachatele. Případ proto řeší policie.

Připomeňme, že případ se vleče už několik let. Správa si do Německa k Viktoriagruppe část nouzových zásob představujících dvoudenní spotřebu nafty v zemi uložila v roce 2010. Údajně proto, aby ušetřila na skladovacích poplatcích.

Viktoriagruppe jí totiž nabídla méně než státní Čepro. Správce Mirko Möllen ale letos správu zažaloval o doplatek za skladování. Podle něj byla sazba neoprávněně nízká.

Přeprava se vejde do 60 milionů

Přeprava paliva by celkově neměla stát více než 60 milionů korun. Zpočátku jezdil z Německa s naftou jeden vlak týdně, později byl odvoz zrychlen. Kdy se podaří nádrže v Kraillingu vyčerpat úplně, Švagr odhadovat nechtěl. Správa dříve uvedla, že by ráda naftu do Česka převezla do konce července.

Česko může mít část zásob nafty uskladněnu v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifických zásob z roku 2004. Dodatek v roce 2010 uzavřela SSHR. Správa tehdy argumentovala například tím, že stát uskladněním části zásob nafty v Německu ušetří desítky milionů korun. Pavel Švagr v minulosti několikrát uvedl, že předchozí vedení správy ale neodhadlo všechna potenciální rizika, která z kontraktu vyplývala.

Zuzana Švejdová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme