Většina odpovědnosti za snižování emisí patří bohatým zemím

Britský premiér Tony Blair přišel s varováním, že svět si nemůže dovolit vyčkávat než se pustí do boje s globálním oteplováním. Podle studie, kterou zveřejnila britská vláda, by globální oteplování mohlo do roku 2050 způsobit až dvacetiprocentní zredukování světové ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Planeta Země

Planeta Země | Foto: Earth Sciences and Image, NASA-Johnson Space Center

Zásah nyní by podle této studie stál pouhé jedno procento globálního hrubého domácího produktu. Autorem studie, kterou zveřejnila britská vláda, je bývalý šéfekonom Světové banky sir Nicholas Stern.

Jeho studie uvádí, že bohaté země musí nést většinu odpovědnosti za opatření proti emisím skleníkových plynů. Podle britského ministra financí Gordona Browna Spojené království povede mezinárodní úsilí v tomto směru. A ministr pro životní prostředí David Milliband slíbil nová zákonná opatření včetně nezávislého výboru pro uhlíkaté zplodiny, který bude spolupracovat s vládou na snížení škodlivých emisí.

Sternova studie uvádí, že nepodnikne li se nic, až dvě stě milionů lidí by mohlo být nuceno odejít ze svých domovů kvůli suchu a záplavám a kritický nedostatek vody by mohl pocítit každý šestý obyvatel zeměkoule.

Milan Kopp, Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme