Většina potravin v Česku meziročně podražila, naopak levnější jsou vejce

Většina potravin v Česku oproti loňskému dubnu podražila, nejvíce brambory, jejichž průměrná cena za rok vystoupala o víc než polovinu. V průměru o čtvrtinu víc si pak nyní zákazníci připlatí za mouku a hlouběji do peněženek sáhnou třeba i v případě paprik nebo rajčat. Naopak levnější jsou vejce. Vyplývá to z čísel Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brambory

Brambory | Foto: Ladislav Bába

Podle expertů stoupají ceny kvůli celosvětově špatné úrodě obilovin a zvýšené DPH. Ředitel pro strategii a programování Potravinářské komory Miroslav Koberna v případě DPH upozornil, že nejde jen o samotnou výši daně, která se na ceně projeví.

„Vždycky dojde k tomu, že se s tím nárůstem o DPH sveze i další nárůst, většinou vyvolaný nárůstem cen energií, které se nepromítají průběžně, ale skokově,“ poznamenal Koberna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj cen potravin komentoval na Radiožurnálu Miroslav Koberna z Potravinářské komory

Případné zlevňování v nejbližší budoucnosti neočekává.

„Musíme si uvědomit, že ceny stoupají průběžně, že je tu nějaký vliv inflace, který se léta u potravin příliš neprojevoval, takže i z pohledu celosvětové poptávky po potravinách nemůžeme předpokládat, že by ceny potravin do budoucna klesaly. Je to prostě zcela přirozený cenový vývoj a to, co se na něm bude projevovat možná ještě ve větší míře než doposud, budou výkyvy dané úrodou nebo neúrodou na světových trzích,“ uvedl Koberna.

Na možný růst cen potravin upozorňují i čeští zemědělci, kteří kvůli dlouhé zimě museli odložit jarní práce.

„Zima jako taková byla dobrá, až do počátku března jsme předpokládali rekordní úrodu, proto ty ceny šly dolů. Nyní odborníci říkají, že rekordní úroda rozhodně nebude, a proto se cenová hladina ustálila a ceny se začínají zvedat,“ řekl před časem pro Český rozhlas viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla.

PRŮMĚRNÉ CENY V ČR
(15. týden)
10 vajec
33,23 Kč
Konzumní brambory 1kg
15,74 Kč
Pšeničná mouka hladká 1kg
13,55 Kč
Chléb konzumní kmínový 1kg
23,40 Kč
Cukr krystal 1kg
24,41 Kč
Pozn.: Jedná se o výběr ze seznamu
Zdroj: ČSÚ

Podle šetření ČSÚ, které sleduje průměrné ceny u vybraných potravinářských výrobků, se cena například brambor oproti loňskému dubnu zvedla o více jak pět korun na jednom kilogramu na 15,74 koruny, kilo kuřete pak podražilo o více jak sedm korun na 70,04 koruny a kilogram hladké pšeničné mouky stojí o necelé tři koruny víc, tedy průměrných 13,55 koruny.

Naopak zlevnila se vejce. Balení s deseti kusy zlevnilo průměrně asi o pětinu na 34,26 koruny. Miroslav Koberna však tento fakt přičítá hlavně vývoji na trhu po zpřísnění pravidel pro chov nosnic, po němž se ceny výrazně zvedly.

„Já si myslím, že ta vejce jsou takovým typickým příkladem, kdy vlastně administrativním opatřením došlo k vyhnání cen nahoru a tak, jak se tomu postupně výrobci a trh přizpůsobili, tak ty ceny se zase začaly vracet na nějakou – ne původní samozřejmě, protože ty investice se tam musí promítnout – ale na nějakou ustálenou výši,“ podotýká Koberna.

Veronika Sedláčková, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme