Většinu vývozu České republiky zajišťují ty největší společnosti

Českou ekonomiku stále drží nad vodou vývoz. Které podniky jsou nejúspěšnější, to mapuje žebříček, který tradičně sestavuje Sdružení CZECH TOP 100. Podle něj padesáti největším tuzemským exportérům loni vzrostl vývoz o osm procent a překročil 900 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stánek Škoda Auto na autosalónu

Stánek Škoda Auto na autosalónu | Foto: Petr Jansa

Na prvním místě zůstala Škoda Auto, která i letos bezkonkurenčně potvrdila své prvenství a vykázala největší absolutní nárůst vývozu mezi českými exportéry. Oproti 198 miliardám korun v roce 2010 vykázala za rok 2011 celkový objem exportu 230 miliard korun, tedy úctyhodný nárůst o 32 miliardy.

Pozici druhého největšího exportéra v České republice obhájila společnost FOXCONN CZ, a to i přesto, že objem jejího vývozu meziročně klesl přibližně o osm miliard korun. I tak tento český lídr v oblasti IT řešení a spotřební elektroniky vyvezl zboží a služby za 102 miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O českém exportu mluvila na Radiožurnálu Jitka Hanžlová

Pozici třetího největšího vývozce v České republice získala firma RWE Transgas. Objem jejího vývozu vzrostl o třetinu na 89 miliard korun.

V první desítce největších vývozců dále najdeme společnosti Agrofert Holding, Unipetrol, Panasonic, Moravia Steel, OKD, Siemens Group ČR a ArcelorMittal Ostrava.

Celkem vyvezlo deset nejvýznamnějších podniků zboží za 657 miliard korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme