Víc než třetina podniků chybuje při označování alergenů, zjistila inspekce

Alergeny v jídelních lístcích špatně označuje více než třetina restaurací a hospod. Odhalila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Kontroloři během letních prázdnin odebrali i vzorky jídel pro analýzu v laboratoři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jídlo (ilustrační foto)

Jídlo (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

U dvaceti procent se potvrdil výskyt alergenů, aniž by s tím podnik seznámil zákazníky.

„Pokud jde o další pochybení ve značeních, tak jsme například zjistili, že alergeny byly vyznačeny nesrozumitelným způsobem,“ popsal mluvčí inspekce Pavel Kopřiva další chyby restaurací a hospod.

„Například že jednotlivé pokrmy byly sice označeny číselnými kódy, ale tyto kódy už nebyly nikde pro spotřebitele rozklíčovatelné. To znamená, že informace v podstatě pozbývala smysl.“

Státní zemědělská a potravinářská inspekce chce v kontrolách označování alergenů i nadále pokračovat.

mkp, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme