Více než čtvrtina zaměstnanců v České republice pracuje na směny

Práce na směny se pojí s místy, jako jsou továrny, hutě, veřejná doprava nebo nemocnice. Profesí s tímto režimem je ale mnohem více. V České republice pracuje na směny více než čtvrtina zaměstnanců. To je pátý největší podíl v Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotní sestra (ilustr. foto)

Zdravotní sestra (ilustr. foto) | Foto: Sdružené zdravotnické zařízení Krnov

Páté místo v rámci unie je celkem pochopitelné, protože Česká republika patří v Evropě k zemím, které mají nejvyšší podíl průmyslu na výkonu ekonomiky. V posledních letech přitom ale podíl zaměstnanců ve směnném provozu klesá.

Před šesti lety dosahoval 30 procent, teď je to 28 procent. Z toho se dá usuzovat, že je méně továren, které jedou v nepřetržitém provozu. Zároveň to naznačuje nižší produkci dolů a hutí a také třeba postupné omezování veřejné dopravy.

Statistici spočítali, že z celkového počtu 1,11 milionu zaměstnanců ve směnném provozu jich je nejvíc ve zpracovatelském průmyslu – 457 tisíc. Následuje obchod, v němž pracuje na směny 148 tisíc lidí. Ve zdravotnictví a sociální péči to je 124 tisíc lidí.

Ve velkých městech jsou běžné přesčasy

K tomu je třeba připočíst ještě dopravu, sdělovací prostředky nebo třeba zemědělství. Naopak celkem pochopitelně se práce na směny vyskytuje minimálně ve vědě, v peněžnictví a pojišťovnictví. Směnný režim příliš nebývá ani ve stavebnictví.

Rozdíly jsou i mezi jednotlivými kraji. Nejvíce lidí - až třetina zaměstnanců - pracuje na směny v Královéhradeckém, Pardubickém, Moravskoslezském kraji a kraji Vysočina. Nejméně jich je v Praze, něco málo přes 18 procent. Tam ale zřejmě zase nejvíce lidí pracuje přes čas.

Podle loňského průzkumu společnosti Jobs.cz téměř tři čtvrtiny lidí běžně tráví ve svém zaměstnání více času, než mají uvedeno v pracovní smlouvě. A čtvrtina tuzemských firem považuje práci přesčas za standard a počítá s tím už v základních mzdách. To je ovšem praxe, která se nejčastěji objevuje právě ve velkých městech.

Jitka Hanžlová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme