Více než dvě třetiny cizinců v ČR jsou ekonomicky aktivní

Za první tři čtvrtletí letošního roku přibylo v České republice 15 800 obyvatel. V září, jak propočítali statistikové, bylo tedy lidí žijících v ČR něco přes 10,5 milionu. Přispěli k tomu ale cizinci, kteří se přistěhovali. Narodilo se totiž opět méně dětí než za stejné loňské období.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba

Výroba | Foto: Tisková zpráva

„Do České republiky se chodí i za jinými účely než za zaměstnáváním. Spousta cizinců tady studuje, stále více jich podniká. Roste i počet těch, kteří přicházejí na takzvané sloučení rodiny za těmi, kteří již tady žijí,“ řekl Jan Schroth z Mezinárodní organizace pro migraci.

Dodal, že největší část cizinců přichází do České republiky za zaměstnáváním a více než dvě třetiny z nich jsou ekonomicky aktivní, což znamená, že buď pracují nebo podnikají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Schroth z Mezinárodní organizace pro migraci mluví o přistěhovávání cizinců do ČR ve Světě o druhé na Rádiu Česko.mp3

„Často se ve společnosti objevuje mýtus, že cizinci chodí do vyspělých zemí stejně jako do České publiky z důvodu parazitování na štědrém sociálním systému. To rozhodně v České republice neplatí,“ uvedl Jan Schroth.

Stát by měl být podle jeho slov k cizincům vstřícnější, než je nyní, zejména pokud jde o snadnější udělování pracovních povolení a jejich prodlužování a udělování pracovních víz.

Podle OECD v období kolem první krize, tedy kolem roku 2008, ubylo v České republice nejvíce migrantů ze všech rozvinutých zemí. Snížení nezaměstnanosti v ČR to však podle Jana Schrotha nijak nepomohlo. V letech 2008–2009 odjela z ČR část Ukrajinců, Moldavanů a Mongolů. Údajně jich bylo až 12 tisíc. Ti tu pracovali za mnohdy tristních podmínek.

„Česká republika je dlouhodobě kritizovaná za to, že například zde nebyl za poslední léta ani jeden pravomocný rozsudek za takzvané obchodování s lidmi za účelem nucené práce, a přitom ty případy se objevily. Jsou i medializované, ale je to zkrátka složité pro ty cizince, pro ten stát to dotáhnout do konce proti těm nekalým zaměstnavatelům,“ zdůraznil Jan Schroth.

Za posledních několik let podle něj došlo k výrazné změně – místo Vietnamců, Mongolů a Ukrajinců pracuje v České republice více Poláků, Slováků, ale i Rumunů a Bulharů, tedy občanů EU, kteří nepotřebují pracovní povolení.

Podle informací serveru Aktuálně.cz za poslední dva roky v Česku přibylo nejméně 5000 Rusů. To je větší přírůstek než v Rakousku a Německu dohromady.

Martina Mašková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme