Více než pětinu příjmů vydávají domácnosti na bydlení

Výdaje na bydlení a energie dominují vynaloženým položkám domácností za třetí čtvrtletí tohoto roku. Tvořily téměř 22 procent. Podle statistiků následují útraty za potraviny a nealkoholické nápoje a dále pak za dovolené a dopravu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bankovní karta

bankovní karta | Foto: Free Stock Photos

Podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera se za poslední rok výrazně změnila struktura výdajů domácností.

"Tím jak si spotřebitelé uvědomují nepříznivé dopady krize, hlavně riziko ztráty zaměstnání, tak omezují nákupy luxusnějších věcí a nakupují jen ty nezbytné," řekl Frayer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Komerční banky Miroslav Frayer na Rádiu Česko

Výrazně se podle něj omezily útraty za nové i ojeté automobily a za zahraniční dovolené. "Klesly ale i výdaje za různé vzdělávací či studijní pobyty," upřesnil analytik.

Podobná situace bude podle něj přinejmenším do poloviny příštího roku. Největší zátěž domácích rozpočtů budou i nadále znamenat výdaje za bydlení.

Oživení na poli pracovních míst očekává Frayer nejdříve ve výrobním sektoru, zejména u dělnických profesí.

"Jde o profese, kde se propouštělo nejdřív a nejvíc. Naopak v sektoru služeb, kam přišla krize později, bude i oživení pozdější," myslí si analytik Frayer.

Igor Maňour, Ladislav Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme