Viceguvernér ČNB Hampl: Sjednocování supervize je nesprávné

Česko řekne bankovní unii ano. Má to ale háček. Česká republika svůj souhlas s jednotným bankovním dohledem v Evropské unii podmiňuje tím, že sedmadvacítka schválí deklaraci. která stanoví práva národního regulátora. Pokud by ke shodě na takové podmínce nedošlo, je premiér Petr Nečas návrh jménem České republiky vetovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mojmír Hampl

Mojmír Hampl | Foto: Marián Vojtek

„Pokud neexistuje panevropský daňový poplatník, tak úvaha o sjednocování supervize a jakýchsi věcí, které s tím souvisí a vytváření kvazi fiskálních nákladů, je prostě nekoncepční a nesprávná,“ konstatoval v diskusním pořadu Studio Česko viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska je zásadní, aby Česká národní banka měla poslední a rozhodující slovo, pokud by některá z dceřiných společností měla být změněna na pobočku. Pobočky totiž už nepodléhají regulaci domácího regulátora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Viceguvernéra České národní banky Mojmíra Hampla se ptá moderátor Ondřej Černý.

Není ale na místě, aby v Evropě, jejíž ekonomika stojí na volném evropském trhu, banky měly možnost komunikovat pouze s jedinou jasnou autoritou?

„Ne, já si myslím, že ne. I finanční krize, neochota islandských autorit vyplatit pojištěné vklady v Británii, Holandsku, ukázala naprostý opak. Ukázala to, co kdysi krásně řekl Marvin King, guvernér britské centrální banky. Řekl: Banky jsou nadnárodní v dobrých časech, ale ve špatných časech jsou zatraceně národní a hledají vždycky jenom konkrétního národního poplatníka, který jim pomůže,“ připomněl viceguvernér Hampl a připojil důvody, proč ČNB i česká vláda navrhovanou podobu bankovní unie odmítají.

„My narážíme v bankovní unii, tak jako jsme naráželi v případě eurozóny, na základní problém: Buď jsou ty věci dobře udělané, takže jsou připraveny i na špatné časy, pak jsou ale neakceptovatelné. Nebo máte koncept, který je akceptovatelný pro všechny, pak je ale nefunkční. V tomto dilematu se pohybuje i bankovní unie.“

Bankovní unie by z pohledu českého daňového poplatníka byla rizikem. Český bankovní sektor se konsolidoval za stovky miliard korun v 90. letech. Něco podobného asi brzy čeká i banky na západ od našich hranic.

„Skoro nezažíváme, že by ty banky padaly a odcházely z trhu. I v tom našem případě z konce 90. let muselo 17 bank skutečně odejít z trhu. Zvolili jsme nejdražší, nejkomplikovanější a myslím si nejméně funkční metodu. Neuklízíme v tom finančním sektoru a když neuklízíte, tak máte všude svinčík. Evropa na to nemá dost zdrojů, aby tohle udržela na další léta,“ předvídá viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl.

Ekonomika je fundamentálně zdravá

Optimismus českých bankéřů je krom jiného dán také znalostí základní ukazatelů.

„Česká ekonomika je fundamentálně zdravá. Nepředlužená, nemá žádné nerovnováhy, má nízkou inflaci, má úplně zdravý finanční trh. Všechny tyhle parametry by na sever, na jih, na západ, na východ nám mohli mnozí závidět,“ řekl Rádiu Česko Mojmír Hampl.

Problém je ale s očekáváním veřejnosti. Podle viceguvernéra Hampla je sentiment nejdále od zdravého základu ekonomiky od doby vzniku samostatné České republiky.

„Přesto, že reálné příjmy velké části domácnosti klesají, tak v této situaci superkonzervativní české domácnosti jsou ještě schopny akumulovat nové úspory. Za normálních okolností, kdy domácnostem klesají reálné příjmy, tak sahají do úspor a snaží se vyrovnat tu spotřebu. My to máme úplně obráceně. Ta absolutní ztráta důvěry v budoucnost vede k tomu, že tu opatrnost přeháníme,“ myslí si Hampl.

A jak tedy přesvědčit lidi v Česku, aby více investovali? Je například cestou, že by centrální banka proplácela lidem část úroků, které splácejí na hypotékách?

„Já si toto opatření neumím moc představit, přesto, že s ním některé centrální banky ve světě začaly flirtovat. Není správná úvaha o nějakém selektivním přístupu, že vezmete určitou část dlužníků a řeknete: A vám pomůžeme. Je potřeba úvaha o něčem systémovějším, než jsou jenom hypotéky,“ uzavřel v diskusním pořadu Studio Česko viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Viceguvernéra České národní banky Mojmíra Hampla se ptá moderátor Ondřej Černý.

Marián Vojtek, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme