Vicepremiér Jahn navrhl výrazné snížení daní

Výrazné snížení daní všem lidem od příštího roku navrhuje vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Nejnižší sazbu daně z příjmů chce snížit ze současných 15 na 12 procent. Další dvě sazby 20 a 25 procent chce nahradit 15 procenty a nejvyšší sazba by se měla snížit z 32 na 24 procent. Celkem by Češi ročně ušetřili 20 až 30 miliard korun. Ministr financí Bohuslav Sobotka je proti, prosazuje svůj vlastní mírnější plán na snižování daní. Podle ekonomů je Jahnův návrh lepší, za současné politické situace ale nemá šanci na úspěch.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Vicepremiér Martin Jahn navrhuje změny sazby daní, které by měly podpořit střední třídu. Sazby by měly být tři ve výši 12, 15 a 24 procent.

"V tom prvním daňovém pásmu by měli být poplatníci s celoročním základem daně přibližně do 109.000 korun, ve druhém pásmu od 109 do 420.000 ročního příjmu a v té nejvyšší daňové sazbě nad 420.000 korun ročně. Došlo by tím také ke sjednocení nejvyšší daně z příjmů fyzických osob se sazbou daně z příjmů právnických osob," oznámil dnes po zasedání Hospodářské rady vlády.

Hospodářská rada vlády se také shodla, že je třeba zjednodušit podmínky pro podnikání v České republice. Během loňského roku totiž u nás skončilo s podnikáním 42 tisíc osob samostatně výdělečně činných. Vicepremiér Jahn chce například zavést pro živnostníky výdajové paušály ve výši 70 procent a u zemědělských prvovýrobců 80 procent. Firmám chce umožnit, aby si z daní odečítaly náklady na dopravu zaměstnanců do práce a náklady na vzdělávání pracovníků.

Podle Jahna si stát může dovolit výrazné snížení daní především díky rychlejšímu růstu ekonomiky. Další chybějící peníze by prý vláda mohla získat zvýšením spotřebních daní nebo škrty ve výdajích. Nižší daně by podle něj také vedly k poklesu šedé ekonomiky.

V současné situaci si ale není příliš jistý, jak jeho návrhy dopadnou. "Žijeme v době turbulentní a je to do velké míry politické rozhodnutí. Některé z nich budou v každém případě, u některých to bude komplikovanější."

Proti Jahnově koncepci se okamžitě postavil ministr financí Bohuslav Sobotka z ČSSD. "Já si myslím, že pan místopředseda Jahn vystupuje v tuto chvíli sám za sebe, to není návrh, který by měl ve vládě nějakou politickou podporu. Existuje návrh na snížení daně z příjmů, který má podporu sociální demokracie, ten jsme prezentovali a tento návrh bude obsažen v návrhu zákona, který předloží ministerstvo financí."

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme