Vicepremiér Martin Jahn zveřejnil Strategii hospodářského růstu

Česká republika by se do roku 2013 mohla stát znalostním a technologickým centrem Evropy. Uvádí to Strategie hospodářského růstu vicepremiéra Martina Jahna. Jeho plán počítá i s nižšími daněmi a investicemi do výzkumu a do vzdělání. Na druhou stranu zavádí školné nebo poplatky u lékaře. Vláda by mohla dokument projednat na podzim.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Jahn

Martin Jahn | Zdroj: ČTK

Země by podle Jahna měla mít rychle rostoucí životní úroveň a vysokou zaměstnanost. "Strategie se zaměřuje na to, aby byly vytvořeny podmínky pro firmy a podnikatele k vytváření nových pracovních míst, zejména lepe placených a vysoce kvalifikovaných," prozradil Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu vicepremiér.

Podle Martina Jahna je potřeba zjednodušit právní prostředí, které soukromé společnosti nebude příliš zatěžovat byrokracií. Občané by ale museli méně spoléhat na stát. Mimo jiné by se zpřísnil systém sociálních dávek a na vysokých školách by se platilo školné. Cílem je to, aby se Česká republika do roku 2013 dostala minimálně na průměr Evropské unie ve výši HDP na hlavu.

Prezidentovi Svazu průmyslu a dopravy Jaroslavu Mílovi se tyto záměry líbí: "Podle mě je v té strategii více dobrého než špatného. Je potřeba ji ale doplnit o náš požadavek na věcnou odpovědnost za jednotlivé úkoly a časový rámec. Jinak je to papír, který nikdo respektovat nebude."

Vážné výhrady mají k Jahnovu plánu odbory. Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha by vedl nikoli k růstu ekonomiky, ale prohloubil by sociální rozdíly v zemi.

Pavla Dluhoschová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme