Viceprezident firmy Hyundai přijede jednat o stavbě továrny

Hned zkraje týdne má do Česka přijet viceprezident korejské automobilky Hyundai zodpovědný za investice. Podle informací serveru Euro Online má u nás jednat o podmínkách výstavby nové továrny a o výkupu pozemků. Jedním z míst, kde by mohla automobilka stát, jsou Nošovice v Moravskoslezském kraji, ve hře jsou ale i další průmyslové zóny na severu Moravy, například v Mošnově nebo Holešově.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hyundai Trajet

Hyundai Trajet | Foto: Jiří Zíta

Na možný příchod korejské automobilky se už připravují i místní univerzity. Chtějí se přizpůsobit požadavkům firmy na vysoce specializované odborníky. Hejtman Evžen Tošenovský řekl, že kraj už s některými vysokými školami v regionu uzavřel předběžnou dohodu.

Ta se týká spolupráce a přípravě lidí, kteří by už z vysoké školy odcházeli jako technický kádr připravený pro společnost Hyundai. "Hovořil jsem jak s rektorem tak s některými děkany. Příslib je velmi zajímavý i možná z hlediska výzkumných aplikací pro vysokoškolské studium," řekl hejtman.

Klíčovým problémem stále zůstává výkup pozemků. Pokud se nepodaří, investice Hyundai za 35 až 40 miliard korun je vážně ohrožena. Mluvčí korejské automobilky přesto tento týden ujistil, že Česko zůstává přednostní lokalitou.

Farmáři se mají dohodnout do zítřka

Prioritou pro stavbu továrny jsou Nošovice v Moravskoslezském kraji. Pokud se tamní farmáři s krajem do zítřka nedohodnou na výši odškodnění, je možné, že továrna pro tisíce zaměstnanců vyroste nakonec v Holešově nebo Mošnově.

Jihokorejská společnost Hyundai chce v Nošovicích postavit novou automobilku za 35 až 40 miliard korun. Žádá ale Moravskoslezský kraj, aby předem vykoupil všechny pozemky. Zemědělské družstvo v Nošovicích, které na části těchto pozemků hospodaří, je ochotné přestěhovat svoji výrobu jinam, klade si ale podmínky.

Družstvo podle jeho předsedy Jiřího Víchy požaduje po kraji náhradní pozemky, na kterých by mohlo hospodařit. Pozemky by přitom měly být družstvu dlouhodobě pronajaty na patnáct let, aby byla zaručena další budoucnost zemědělského družstva.

Jako kompenzaci zemědělci požadují 147 milionů korun. Vícha vysvětlil, že v prvé řadě pozemky, na kterých by mělo družstvo hospodařit, jsou ve větší vzdálenosti než ty, na kterých právě podniká. Přesun materiálu, který bude potřeba na nové pozemky dopravit, přijde podle něho na milion korun ročně.

Michal Svatoš, Tomáš Sedláček, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme