Viceprezident Lukoilu: Česká vláda nám nabízí obchod

Česká vláda prý nabízí ruské ropné společnosti Lukoil "převzetí některých projektů" v České republice. V rozhovoru pro Rádio Česko to tvrdí viceprezident Lukoilu Vadim Vorobyev.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vadim Vorobyev

Vadim Vorobyev

"V tuto chvíli je na území Česka několik projektů, které jsou kvůli krizi pozastaveny. A je to vláda, která Lukoilu nabízí, aby tyto projekty převzal. Alespoň toto je informace, kterou jsme dostali od českého velvyslance v Rusku," řekl Rádiu Česko Vorobyev.

Podle něj se přístup českých úřadů k Lukoilu, který je označován za agenta ruských státních zájmů, zlepšuje.

"Čas léčí. My jsme skutečně původně cítili určitý odstup v době, kdy jsme začali jednat o České rafinérské. A česká vláda také nakonec tento obchod zablokovala. A my jsme to vzali s jistým pochopením. Ale nyní pozorujeme, že se postoj české vlády k Lukoilu mění," říká Vorobyev. O jakých obchodech a společnostech se má konkrétně jednat ale odmítl upřesnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktivitách Lukoilu v Česku mluvil na Rádiu Česko viceprezident společnosti Vadim Vorobjev a mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.

"Ve stádiu, ve kterém naše jednání v tuto chvíli jsou, bychom nechtěli tyto společnosti jmenovat a nebo je nějakým způsobem přibližovat. Jde totiž o důvěrné informace. A my bychom preferovali, kdyby v případě, že se rozhodneme některou z těchto nabídek přijmout, o tom informovali zástupci české vlády. Aby o tom občanům Česka řekli jako první oni a ne Lukoil. Jinak by to mohlo být vnímáno opět jako ruská expanze v Česku," řekl Rádiu Česko viceprezident Lukoilu.

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský ale odmítá, že by vláda nabídla Lukoilu podíl v jakékoli státní společnosti.

"Ministerstvo průmyslu nic takového nenabízelo a podle důvěryhodných informací, které mám, taková nabídka nepadla ani od představitelů české ambasády v Moskvě, o nichž se pan Vorobyev zmiňuje," říká Bartovský.

"Je ale fakt, že téma Lukoil nedávno otevřela ruská strana, která projevila zájem o akvizici dodatečných emisí akcií tuzemských ropných a plynárenských společností. Podobně zazněl i zájem o účast ruských firem v tendru na dostavbu Temelína. Ale s Lukoilem žádná jednání nevedeme," odmítá Bartovský.

Roman Chlupatý, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme