Vídeňská burza koupí většinový podíl v Burze cenných papírů Praha

Vídeňská burza cenných papírů a současná skupina akcionářů pražské burzy se dohodly na podmínkách prodeje většinového podílu v Burze cenných papírů Praha. Cenu ani výši podílu účastníci obchodu nezveřejnili. Transakci čeká ještě schvalovací proces.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza - Burzovní palác

Pražská burza - Burzovní palác | Foto: www.pse.cz

Rakušané už vlastní většinový podíl v burzách v Budapešti a Lublani. Hodnota pražské burzy se odhaduje zhruba na pět až deset miliard korun, dřívější informace hovořily o prodeji až 90 procent akcií.

Podle ředitele pražské burzy Petra Koblice z obchodu vyplývají pozitiva pro český akciový trh. "Vídeň byla vždycky naším dlouhodobým konverzačním partnerem, se kterým jsme si vyměňovali názory na fungování středoevropského trhu. Potencionální pozitiva jsou v našem přístupu ke kapitálu a nepochybně ve sdílení budoucích technologických nákladů," uvedl Koblic.

Největším akcionářem pražské burzy je investiční banka Patria Finance s takřka čtvrtinovým podílem. Následují Česká spořitelna (14,7 procenta) a investiční skupina Tiger Holding Four S.a.r.l. (13,5 procenta). Předními akcionáři vídeňské burzy jsou Bank Austria Creditanstalt (11,7 procenta), Erste Group Bank (9,4 procenta), tedy vlastník České spořitelny, a Raiffeisen Zentralbank (6,1 procenta).

O pražskou burzu v minulosti projevil zájem i americký technologický trh Nasdaq nebo německá Deutsche Boerse.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme