Vienna Insurance Group hlásí meziroční nárůst zisku o osm procent

Pojišťovna Vienna Insurance Group hlásí za první čtvrtletí meziroční nárůst čistého zisku o 8 procent na 109 milionů eur. Zároveň potvrdila výhled na celý rok, podle kterého by měla vydělat o 10 procent více než loni. A to i přesto, že sektor jako celek podle expertů nadále tíží dluhy i tvrdá konkurence na trhu, což nedávno potvrdily i výsledky největších pojišťoven.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Podle dostupných odhadů se ten výsledek, čistý zisk i zisk před zdaněním, očekával. O něco nižší byl vývoj hrubého pojistného i čistého přijatého pojistného. Ale pojišťovna si s tím poradila a zlepšenou efektivností se dostala až na ta příznivá čísla čistého zisku. Co je důležité, je ten zmíněný osmiprocentní meziroční nárůst čistého zisku, který dává opodstatněnost k výhledům pojišťovny na těch deset procent na konci roku,“ říká analytik makléřské společnosti BH Securities Petr Hlinomaz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na trhu pojišťovnictví zhodnotil na Rádiu Česko analytik makléřské společnosti BH Securities Petr Hlinomaz

Mnohé evropské pojišťovny, mezi jinými německý Allianz a nebo holandský Aegon, za první čtvrtletí nahlásily propad zisku.

Rozdíl mezi nimi a Vienna Insurance Group bude podle Hlinomaze souviset s expozicí pojišťoven. Vienna Insurance Group je hodně exponovaná ve střední a jihovýchodní Evropě a na úrovni pojistného i na úrovni zisku polovina tržeb i zisku je generována právě z tohoto regionu:

„Když se podíváme, jak se dařilo jednotlivým zemím, Česká republika a Slovensko tradičně jeví vysokou dynamiku přijatého pojistného. To jsou určité motory, které mohou pomáhat výsledku, když například v Rakousku trh stagnoval.“

Kvůli krizi, tvrdé konkurenci a vyšším nárokům regulátorů je sektor pojišťoven jako celek pod tlakem.

„Nebezpečí a určité obavy u pojišťoven souvisí s tím, že ony vybrané peníze, pokud nedochází k bezprostřednímu plnění, jsou nuceny investovat velkou měrou do dluhopisů. Bývá zvykem, že většinou se investuje do státních dluhopisů v regionu, kde ta pojišťovna působí, což v případě Vienna Insurance Group není tak dramatické, má totiž rakouské, české a další dluhopisy,“ pokračuje Hlinomaz.

Analytici Investecu tvrdí, že by pojišťovny rády zvýšily ceny, vzhledem k uvedeným okolnostem si to ale nemohu dovolit.

„Myslím si, že k nárůstu cen dojde, ale půjde o pomalejší nárůst. Úměrně konkurenčnímu boji a situaci na trhu,“ dodává analytik.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme