Levnější boty i ovoce přinese dohoda s Vietnamem. Češi nesmí zaspat na startu, varuje Winter

Ještě levnější oblečení a boty, nebo také ovoce a elektronika. Je řeč o výrobcích z Vietnamu, se kterým Evropská unie uzavřela dohodu o volném obchodu. Tento týden ji ratifikuje Evropský parlament zasedající právě ve Štrasburku a dohoda začne ihned platit. Mezi evropskými zeměmi se může strhnout závod o to, kdo si ve Vietnamu získá nejlepší obchodní pozice.

Tento článek je více než rok starý.

Štrasburk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum večerní Hanoje

Centrum večerní Hanoje | Foto: calflier001 | Zdroj: Wikimedia Commons

Vietnam – země s 96 miliony obyvatel. Pro evropské exportéry velký trh. Jako první ze zemí nynější Evropské unie navázalo s Vietnamskou socialistickou republikou v 50. letech diplomatické styky Československo. Díky početné vietnamské komunitě, ale i díky tisícům Vietnamců se zkušeností z práce v Československu, má Česko mezi ostatními zeměmi unie výsadní pozici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Pavla Nováka týkající se dohody o volném obchodu mezi EU a Vietnamem

„Ve Vietnamu žije přes 206 tisíc lidí, kteří u nás v minulosti studovali – i vysoké školy – nebo pracovali. A v současné době tam žije 1756 z těchto lidí – vysokoškoláků, kteří u nás absolvovali všechny možné vysoké školy a pracovali třeba dříve na ministerstvech vietnamských, ale také řídili své velké podniky. Tyto lidi a tato fakta by měla Česká republika využít,“ říká čestný předseda Česko-vietnamské společnosti marcel Winter.

Podle Wintera si ale musí dát Česko pozor, aby mu ve Vietnamu takříkajíc neujel vlak. Využít šance navázat exportní a importní styky s Vietnamem budou chtít i jiné státy EU. Winter upozorňuje na to, aby třeba podnikatelé z Německa, Rakouska nebo Nizozemska nechtěli kupovat české výrobky a technologie, které by se ziskem prodávali do Vietnamu.

Největší mezi řetězci jsou vietnamské prodejny, prohlásil šéf svazu obchodu Prouza

Číst článek

S čím by se české firmy mohly ve Vietnamu uplatnit? Podle Wintera jde především o produkty ve zdravotnictví, obrovský zájem je o nanotechnologie. „Také je potřeba si uvědomit, že ve Vietnamu potřebují pro metro v Ho Či Minově městě určité komponenty, ale také třeba pro nadzemní přepravní kolejový systém v Hanoji,“ říká Winter.

„Vietnam má zájem třeba o obráběcí stroje, ale i laserovou techniku. Čili pokud je nenabídnou české firmy a čeští exportéři, tak Vietnam bez toho nebude, protože na tuto dohodu o volném obchodu EFTA čekají exportéři ze všech zemí Evropské unie,“ dodává.

Jde teď podle čestného předsedy Česko-vietnamské společnosti o to, aby čeští investoři a podnikatelé nezaspali na startu a dokázali využít toho, že ve Vietnamu žijí statisíce lidí, které mají k Česku daleko vřelejší vztah, než k jiným zemím evropské sedmadvacítky.

Pavel Novák, aur Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme