Vietnamská investiční a rozvojová banka nabídne služby i českým klientům

V Česku začne poskytovat své služby Vietnamská investiční a rozvojová banka. Podle zjištění Radiožurnálu to bude od začátku příštího roku. Už dříve na zdejším trhu otevřela reprezentativní pobočku, ale dosud neměla licenci. Bude to vůbec první vietnamská banka, která bude mít i české klienty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z oslavy státního svátku Vietnamu v pražské Sapě 28. srpna 2013

Z oslavy státního svátku Vietnamu v pražské Sapě 28. srpna 2013 | Foto: Daniela Vrbová

Tato státní vietnamská banka se tak zaměří nejenom na Vietnamce, kterých je v Česku přes 160 tisíc, ale i na Čechy. Bude poskytovat standardní bankovní služby, a to pro běžné střadatele a klienty.

Dalším byznysem je převod peněz vietnamských podnikatelů z Česka do Vietnamu. Obdobné služby poskytuje třeba konkurenční firma Western Uninon. Vstupem na český trh se ale otevírá i větší prostor pro obchodní spolupráci mezi zdejšími a vietnamskými firmami.

„Představitelé vietnamské banky dále projevili zájem o prohloubení spolupráce mezi vietnamskými a českými podnikateli. V květnu by měl Prahu navštívit vietnamský prezident a při této příležitosti by mělo dojít k podpisu dohody o spolupráci mezi vietnamskou bankou a Českou exportní bankou,“ řekl Radiožurnálu náměstek ministra financí s odpovědností za mezinárodní vztahy Martin Pros.

Vietnamská investiční a rozvojová banka dosud nemohla fungující pobočku v Česku otevřít, protože ještě nemá platnou bankovní licenci. Získat ji může jen od České národní banky. Takže všechny další postupy teď musí řešit hlavně s regulátorem.

Pokud banka tohoto typu chce vstoupit na český trh, musí nejdříve požádat centrální banku o licenci. Musí dokázat, že hned - nejlépe druhý den - po jejím obdržení může začít podnikat. Připravit si musí i půl miliardy - to je minimální částka, kterou regulátor vyžaduje jako počáteční kapitál. Banka pak musí mít právní sídlo v Česku.

Do Česka by mohla vstoupit i Bank of China

Na českém trhu by se letos mohla objevit další asijská banka, a to první pobočka společnosti Bank of China. Je to vůbec jedna z největších bank na světě, což podle analytiků jen potvrzuje, že český trh je pro zahraniční bankovní domy pořád atraktivní. A hlavně stabilní, jak vyplývá i z posledních testů České národní banky.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme