Vinaři a ovocnáři na severu Čech se o úrodu zatím nebojí, mráz musí přijít pozvolna

Úrodě vína a ovoce na severu Čech současné teplé počasí neškodí. Pomohly i husté mlhy, díky kterým byla teplota v Polabí nižší. Uchránily tak třeba choulostivé meruňky a broskve. Zemědělci teď jen doufají, že mrazy přijdou pozvolna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vinice

vinice | Foto: Vojtěch Berger

„Já myslím, že panika je opravdu zbytečná. Réva raší v polovině dubna a teploty, které se drží pod 10 stupni nad nulou, nejsou natolik vysoké, aby réva začala rašit,“ říká vinař z Velkých Žernosek na Litoměřicku Dalibor Mikulenko.

Vyšší teploty podle něj ale prospívají plísním, které by nějaké škody napáchat později mohly.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu teplého počasí na úrodu vína a ovoce hovořila se severočeskými zemědělci reportérka Iva Zítková

Ovocnáři se také zatím o letošní úrodu nebojí.

„Jak na Moravě ukazovali, jak kvetou stromy, tak tady ne. Tady bylo dobrý, že byly mlhy, že se to tolik neohřálo,“ vysvětluje zemědělec Jiří Hubáček.

V zemědělství pracuje od roku 1968 a pamatuje i zimy, kdy pracoval na třiceti hektarech své rodinné farmy v tričku s krátkým rukávem.

Současné počasí podle něho není problém, pokud se nezmění příliš rychle.

Sklizeň jablek v Ploskovicích | Foto: Miroslav Zimmer

„Když přijde teplota dolů pozvolna, tak strom je schopný se přizpůsobit. Ale když přijde mráz najednou, tak kdyby přišlo minus patnáct, tak je to špatné,“ říká Hubáček.

Podle meteorologů by měla být ale příroda k zemědělcům milosrdná a teploty budou klesat postupně.

Vinařům přinesl teplý leden navíc i jednu příjemnou výhodu. Do vinic kvůli potřebnému řezu révových keřů nemusejí v třeskutých mrazech.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme