Vinaři by vstupem do Unie mohli prodělat
Vstup do Evropské unie by mohl znamenat vážné problémy pro vinaře z východní Moravy. Pokud se našim vyjednavačům nepodaří přesvědčit bruselské úředníky ke změně názoru, budou vinařské oblasti zařazeny do zeměpisné zóny B. Doposud vyráběná vína by tak propadla v odbytu do kategorie stolních.
Pokud unie prosadí zařazení jihovýchodní Moravy do kategorie B, musí zdejší vinaři vyrábět přírodní víno o minimální cukernatosti 18 stupňů. To se však daří jen ve výjimečných případech. Cukernatost se zde pohybuje okolo 15 stupňů. Doslazením se pak podle sklepmistra společnosti Agro Sovín Boršice Františka Dudeška získávají nápoje lepší kvality. V dané kategorii však není možné expedovat vína upravená a veškerá produkce vinic skončí jako vína stolní. "Náš podnik stolní vína nevyrábí. Jsou vína jakostní, která se prodávají za 42 korun sedmička jsou vína jakostní, která se prodávají 150 korun sedmička, ale na druhou stranu jsou vína stolní, která se prodávají ten litr kolem těch 27, 30 korun."
Kromě ztráty prestiže by vinaři mohli přijít o značné částky peněz. Ministerstvo zemědělství slíbilo, že podpoří zařazení celé republiky do zóny A.