Vinaři by vstupem do Unie mohli prodělat

Vstup do Evropské unie by mohl znamenat vážné problémy pro vinaře z východní Moravy. Pokud se našim vyjednavačům nepodaří přesvědčit bruselské úředníky ke změně názoru, budou vinařské oblasti zařazeny do zeměpisné zóny B. Doposud vyráběná vína by tak propadla v odbytu do kategorie stolních.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vinná réva

vinná réva | Foto: Jan Rosenauer

Pokud unie prosadí zařazení jihovýchodní Moravy do kategorie B, musí zdejší vinaři vyrábět přírodní víno o minimální cukernatosti 18 stupňů. To se však daří jen ve výjimečných případech. Cukernatost se zde pohybuje okolo 15 stupňů. Doslazením se pak podle sklepmistra společnosti Agro Sovín Boršice Františka Dudeška získávají nápoje lepší kvality. V dané kategorii však není možné expedovat vína upravená a veškerá produkce vinic skončí jako vína stolní. "Náš podnik stolní vína nevyrábí. Jsou vína jakostní, která se prodávají za 42 korun sedmička jsou vína jakostní, která se prodávají 150 korun sedmička, ale na druhou stranu jsou vína stolní, která se prodávají ten litr kolem těch 27, 30 korun."

Kromě ztráty prestiže by vinaři mohli přijít o značné částky peněz. Ministerstvo zemědělství slíbilo, že podpoří zařazení celé republiky do zóny A.

Markéta Kaclová, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme