Vinaři loni sklidili o třetinu hroznů méně než předloni, úrodu ničily mrazy i sucho

Moravští a čeští vinaři měli loni zhruba o třetinu menší úrodu než v předchozím roce. Podle údajů, které zveřejnil Český statistický úřad, sklidili loni necelých 60 tisíc tun hroznů. Zbytek poničil mráz a dlouhotrvající sucho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrozny vína

Hrozny vína | Foto: Fotobanka stock.xchng

Problémy vinařů způsobil nejdřív nedostatek vody trvající od podzimu 2011. Na srážky byla slabá i následná zima. Na přelomu ledna a února pak přišly silné mrazy. Pohromu pak dokonaly mrazy květnové.

„Mrazy, zejména ty, které přišly nečekaně 18. května loňského roku – říkáme tomu černý pátek – dolehly na vinice napříč vinicemi, veškerým odrůdám i polohám. Na to se nedá nijak připravit,“ říká předseda Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Přehrát

00:00 / 00:00

O poklesu úrody hroznů mluvil předseda Svazu vinařů Tibor Nyitray

Podobně nízká úroda byla s výjimkou Německa i v dalších evropských zemích. Loňská sklizeň je dokonce nejnižší za 40 let. Ceny révy jdou proto nahoru v celé Evropě. Čeští vinaři ale větší zdražení neplánují.

„Pro zdražování vína moc prostoru není. V loňském roce poklesla spotřeba alkoholických nápojů obecně o 30 procent a u vína o 10 procent. Není ani z marketingového hlediska možné reagovat na tuto situaci zdražováním, nota bene když už přišlo tím, že došlo ke zvýšení DPH,“ připomíná Nyitray.

Na kvalitu vína však podle něj působilo počasí naopak pozitivně. „Vína z ročníku 2012 jsou vesměs nadprůměrná. Tím, že bylo sucho, došlo ke koncentraci bobulí, nebyl tam tak vysoký obsah vody a vína jsou plná, extraktivní, aromatická,“ vysvětluje předseda Svazu vinařů.

Vinařské oblasti v ČR | Foto: ČTK

Jan Richter, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme