Vinaři už sklízejí první rané odrůdy hroznů. Těší se na dobrou úrodu

Vinaři na jižní Moravě už začali sklízet některé rané odrůdy hroznů, především Irsay Oliver. Sklizeň očekávají větší než loni - bude zhruba na úrovni desetiletého průměru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrozny vína

Hrozny vína | Foto: Fotobanka stock.xchng

Výnosy budou si pět až šest tun na hektar, zatímco loni to byly jen čtyři tuny, řekl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

„Co se množství týče, to vypadá na velmi dobrý ročník. Kvalitu v současné době hodnotit nemůžeme, to je hodně předčasné, první chladné počasí, které opozdilo vegetaci, tak neuškodilo révě až tolik, jak vřelé letní tři týdny na přelomu července a srpna, kdy opravdu ten srážkový deficit už i u té révy byl poznat. Ale naštěstí došla nějaká srážka, takže se to trošinku spravilo a pevně doufáme, že úroda bude na vysoké kvalitě.

V současné době jsou sklizeny první vinohrady, prvních pár hlav některých odrůd, zejména těch nejranějších, tzn. Irsay Oliver, koncem srpna bude následovat Muškát moravský. A hlavní sklizeň podle průběhu počasí by mohla začít kolem 10. září,“ předpovídá Půček.

„Bude následovat odrůda Müller-Thurgau, z modrých pak Modrý Portugal a odrůdy Svatovavřinecké, Veltlínské zelené, všechny odrůdy pinotů a další,“ uzavřel výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Sklenka vína (ilustr. foto) | Foto: Fotobanka Stock.xchng

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme