Vinaři v Česku zdražují. Důvodem je slabá úroda v loňském roce

Ceny českého vína rostou. Ke zdražování přistupují vedle menších firem už také větší výrobci. Důvodem zdražení je hlavně loňská úroda slabá úroda, kterou zavinily především květnové mrazy. Některým producentům také rostou náklady na výrobu kvůli cenám vstupních surovin. A zdražení se netýká jen Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklizeň vína v Kutné Hoře

Sklizeň vína v Kutné Hoře | Foto: Michal Trnka

Ceny podle některých odborníků rostly už před koncem loňského roku, kdy bylo zřejmé, že vína v Evropě bude oproti předchozím rokům poměrně nedostatek. Zdražení se převážně týká základních vín, tedy těch v levnějších kategoriích.

V Česku nyní o zvýšení cen jedná s obchodními řetězci třeba Znovín Znojmo, s některými z nich už se firma na zdražení dohodla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zdražení vína a jeho příčinách mluvil na Radiožurnálu redaktor Jan Beneš

Bohemia Sekt plánuje zvýšit ceny u několika svých výrobků od dubna. Zdražení se dotkne například sektů. Podle agentury ČTK se má pohybovat od 80 haléřů do deseti korun na láhev bez DPH. Průměrně tak zdražení vychází na zhruba 5 korun. Firma jako jeden z důvodu uvedla vyšší ceny vína v celém středoevropském regionu.

O jednotky procent zvedly ceny u některých vín během prvních třech měsíců letošního roku také Templářské sklepy.

Podle tajemníka Svazu vinařů Martina Půčka lze na celém trhu očekávat vyšší ceny až od deset procent.

„Ten nárůst cen způsobuje nedostatek vína na našem, ale i evropském trhu, protože je to propojeno. Zůsobeno je to tím, že jak v České republice, tak v celé EU byla nižší sklizeň. Podíváme-li se na čísla do Česka, tak u nás to bylo zhruba 30 až 35 procent, které teď dopočítáváme, celá Evropa měla nižší sklizeň o 30 procent, což je za posledních 40 let vůbec nejnižší sklizeň v EU,“ uvedl Půček.

Z letošního chladného začátku jara zatím vinaři strach nemají. Vinař Tomáš Krist si myslí, že je to lepší než loňský scénář, kdy po několika týdnech tepla začaly vinice kvést, načež přišel mráz. „Některé vinice se z toho křísily dva tři měsíce,“ podotkl Krist.

Vinařské oblasti v ČR | Foto: ČTK

Vojtěch Kouřímský, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme