Vinaři vyhráli boj proti spotřební dani. Vláda od jejího zavedení zatím ustoupila

Neperlivé víno bude v Česku i nadále bez spotřební daně. Rozhodlo o tom ministerstvo financí. Původně vláda uvažovala o poplatku 10 korun za litr takzvaného tichého vína s platností od roku 2014. Vinaři rozhodnutí vítají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklenky na víno

Sklenky na víno | Foto: Comstock Images

Z tichého, tedy neperlivého vína neplatí vinaři daň v žádné evropské zemi, kde se réva pěstuje. Pokud by ji čeští a moravští vinaři museli platit, podle ministerstva financí by tak těžko obstáli na zahraničních trzích.

„My jsme chtěli zacílit to opatření proti levným dovozům velmi nekvalitních vín ze zahraničí, které postihují české výrobce alkoholických nápojů. Ale bohužel se nepodařilo najít optimální řešení tak, aby nebyli poškozeni čeští vinaři, zejména malí. Takže zatím nehodláme navrhovat toto opatření,“ vysvětlil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vinaři nebudou muset platit daň z neperlivého vína. Proč vláda od svého rozhodnutí ustoupila, zjišťovala Alžběta Havlová.

Čeští a moravští vinaři rozhodnutí ministerstva vítají. David Šťastný z vinných sklepů Valtice připomněl, že zavedení spotřební daně by ještě ztížilo jejich konkurenceschopnost:

„Dobrá jakostní vína, která se na Moravě pohybují kolem 80 a 90 korun, skočí do magické hranice nad 100 korun. A lidé budou víceméně kupovat vína v kategorii do 100 korun, kterou pak obsadí vína dovozová. To je nevětší riziko zavedení spotřební daně.“

Vláda od návrhu ustoupila i proto, že by musela najmout další úředníky, což by stálo peníze. Naopak z oboru by museli lidé odejít.

Vinařům pomohla i protestní petice, kterou podepsalo 40 tisíc lidí. Svůj podíl na zrušení daně má pravděpodobně i analýza dopadů nenulové sazby, kterou pro svaz zpracovala firma Ernst & Young.

S plánem zvednout spotřební daň na tiché víno z nuly na deset korun za litr přišlo na začátku roku ministerstvo financí a v dubnu ho potvrdila vláda. Počítala s tím, že daňovou úlevu budou mít malí vinaři, kteří ročně vyrobí méně než 2000 litrů a s produkcí nejdou na trh. Resort si od daně sliboval zhruba 1,5 miliardy ročně do státního rozpočtu.

Alžběta Havlová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme