Vinicím hrozí plísně

Nestálé počasí letošního léta způsobilo problémy našim vinařům. Především mladé vinice, které mnoho z nich založilo pod tlakem Evropské unie, aby stihli rozšířit pěstební plochu, teď napadá plíseň. A tam, kde neútočí plíseň, se zase potýkají s nálety hejn špačků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vinná réva

Vinná réva | Foto: Jan Rosenauer

Jak vysvětluje prezident Českomoravského svazu vinařských podniků Antonín Šťastný, mladé rostliny mohou po napadení plísní mít následky i příští rok: "Počasí letošního léta nahrává rozvoji houbovitých chorob. A zejména pernospora je nejagresivnější za několik posledních let. Napadené vinice jsou mladé i staré, pochopitelně na mladých vinicích bývají škody větší, protože se snižuje listová plocha pro tvorbu zásobních látek a asimilátů. Pokud tyto zásobní látky rostlina na zimu mít nebude, pak potenciální růst v dalším roce je daleko slabší."

Ochrana plodných vinic si proto letos vyžádá od vinařů zhruba o 25 procent vyšší náklady na protiplísňové postřiky. To podle Antonína Šťastného ovlivní i cenu hroznů. Zda to bude znamenat i konečné zdražení vína, zatím ale nelze říci.

Milan Kopp, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme