Víno, husy i piva. Trh zaplavuje rekordní množství svatomartinských specialit

Milovníci dobrého jídla a pití se už těší na neděli. Letošní svátek svatomartinských vín bude největší v dosavadní historii, nově se ale objevují i svatomartinská piva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatomartinské víno

Svatomartinské víno | Foto: Vinařský fond

Vinaři dávají na trh rekordní 2,2 milionu lahví Svatomartinských vín. Je to zhruba o 200 tisíc víc než loni.

Když Vinařský fond značku Svatomartinské v roce 2005 poprvé uváděl na trh, bylo to jen 125 tisíc lahví.

Letos značku získalo 380 vzorků od 120 vinařů a vinařských firem. Tradičně nejvíc je v bílých vínech zastoupena odrůda Müller Thurgau, v červených a růžových Svatovavřinecké.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svátek svatého Martina je příležitostí pro vinaře i pivovarníky. Více redaktor Jaroslav Skalický

Značku Svatomartinské nemůže dostat každé víno, musí být vyrobeno z předepsaných odrůd a musí navíc projít hodnocením degustátorské komise.

Vinaři inspirovali také pivovarníky, kteří letos poprvé přicházejí na trh se svatomartinskými pivy. Využívají toho, že se v Česku zvyšuje zájem o pivní speciály. Jsou to piva neobvyklá, často vyrobená neklasickým způsobem či vícestupňová.

Celková spotřeba piva navíc v Česku mírně klesá, takže pivovary hledají možnosti, jak nabídnout spotřebitelům něco nového a zajímavého. Proto některé uvařily várku svatomartinského piva.

Například jihlavský pivovar připravil svrchně kvašené třináctistupňové pivo s přídavkem pšeničného sladu, vyškovský pivovar nachystal tmavý silný Svatomartinský porter, svatomartinské pivo bude mít i pivovar ve Velkém Březně a speciální piva nabídnou i minipivovary, které mohou experimentovat ještě víc než pivovary velké.

Svátek zvýšil zájem o české husy

Leckdo tak určitě dá přednost pivu k tradiční pečené huse, která ke svatomartinské tradici také patří. Právě svatomartinské slavnosti oživily zájem o české husy, na trhu jinak stále převládají husy dovážené z Polska a Maďarska.

Český chov se v poslední době výrazně snížil, ale díky rostoucí poptávce například jediný šlechtitelský chov v Česku v Byňově na Českobudějovicku letos po letech úpadku rozšířil chovné hejno na 5000 kusů. O husy na svatého Martina byl velký zájem a kdo si je neobjednal včas, má prý už smůlu.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme