Víno z loňských hroznů zřejmě nebude propadák. Kvůli horší sklizni však může být dražší

Víno ročníku 2014 by podle oslovených vinařů nemuselo být tak špatné, jak se někteří kvůli loňskému počasí obávali. Potvrdit by to mohla i soutěž Vinařství roku, v níž však rozhoduje kromě kvality vyráběného vína i celková úroveň vinařského podniku. Devět finalistů letošního ročníku už se dostává pod drobnohled odborné poroty. Vítěz by měl být známý na konci března.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Víno (ilustrační foto)

Víno (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podniky, které se o titul ucházejí, hodnotí zástupci vinohradníků, zemědělské inspekce, sommelierů i odborného školství a do soutěže může hlasováním na internetu a pomocí esemesek promluvit i veřejnost.

„Už se obecně ví, že získat ho není jednoduché, a ten, kdo ho má, tak má vlastně určitou certifikaci, že je to dobré vinařství nejenom díky vínu, ale i díky celé práci,“ říká prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kvalitu vína z loňských hroznů i o soutěž o nejlepší vinařství se zajímal redaktor Jaroslav Skalický

Porota složená z odborníků z různých částí vinařského oboru bude mimo jiné zjišťovat i to, jak se jednotlivá vinařství chovají k přírodě. „Zejména tedy k vinicím, ale i k přírodě okolo vinohradu a jaké technologické postupy používá ve sklepě. Pak bude velice důležitým prvkem hodnocení přístup k vinařské turistice,“ dodává Nyitray.

Sommelieři samozřejmě posoudí také kvalitu vyrobených vín. Ta poslední – ročník 2014 – jsou podle ředitele Národního vinařského centra Pavla Kršky překvapivě dobrá.

„Ty deště, které přišly na konci srpna, tomu ročníku úplně nepomohly, ale zkušený technolog si i s tímto poradil,“ poznamenává Krška.

„Toho vína bude méně, cukernatost nebyla tak extrémní, jak třeba v některých minulých letech, ale jsem přesvědčen, že ten ročník, byť nebude patřit k těm úplně naprosto špičkovým, bude patřit k těm, řekněme, dobrým,“ doplňuje Krška.

Čeští a moravští vinaři z loňské sklizně vyrobí půl milionu hektolitrů vína. „Což je zhruba asi o 25 procent míň než byl ten loňský ročník,“ konstatuje tajemník Svazu vinařů ČR Martin Půček.

„Co se týká ceny vín, je to těžko odhadovat vzhledem k té nízké sklizni a špatné sklizni vůbec v celé Evropě, tak se dá očekávat, že nějaký nárůst ceny vína bude. Jestli to bude pět nebo deset procent, je těžko teď odhadovat, ale drobný nárůst můžeme očekávat,“ doplňuje Půček.

Vína ročníku 2014 – kromě svatomartinských – na trh přijdou až na jaře. Vinohradníci však mají dost práce i teď.

„Začalo se s řezem révy, tak to bude pokračovat až do konce března, začátku dubna, kdy se vinohrady vyvážou a budeme čekat na to, co ten letošní ročník 2015 s námi zase vymyslí,“ uzavírá Martin Půček.

Jaroslav Skalický, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme