Virgin Atlantic vyhlásily v USA bankrot. Na britské aerolinky dopadla ekonomická krize

Britská letecká společnost Virgin Atlantic, která podobně jako ostatní aerolinky tvrdě doplácí na pandemii způsobenou šířením koronaviru, vyhlásila ve Spojených státech bankrot. Firma požádala o soudní ochranu před věřiteli a doufá, že se jí podaří získat čerstvý kapitál. Vyhlášení bankrotu v USA je podle mluvčí letecké společnosti součástí soudního řízení ve Velké Británii.

Tento článek je více než rok starý.

New York/Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britské aerolinky Virgin Atlantic vyhlásily bankrot

Britské aerolinky Virgin Atlantic vyhlásily bankrot | Foto: Phil Noble | Zdroj: Reuters

Aerolinky, které založil miliardář Richard Branson, v červenci oznámily restrukturalizaci a dohodly se na záchranném plánu za 1,2 miliardy liber (34,7 miliardy korun). Proces, který chce letecká společnost uzavřít do konce září, podporuje většina věřitelů podniku.

Zisk Sony klesl kvůli dopadům pandemie meziročně o procento. Výsledek přesto překonal očekávání

Číst článek

Právní zástupce aerolinek sdělil, že společnost potřebuje americký soudní příkaz, aby podmínky restrukturalizace platily i ve Spojených státech. Britskému soudu právníci Virgin Atlantic sdělili, že bez finanční injekce firmě klesnou hotovostní rezervy na kritickou úroveň a do konce září bude firma zřejmě bez peněz.

Virgin Atlantic se soustředí hlavně na dálkové lety, včetně těch mezi Británií a USA. Kvůli pandemii firma přestala v dubnu létat a provoz znovu obnovila v červenci. Aerolinky zavřely svou základnu na londýnském letišti Gatwick a propustily kolem 3500 lidí.

Branson, který má v letecké společnosti jednapadesátiprocentní podíl, už letos žádal britskou vládu o pomoc, avšak neúspěšně. Minulý měsíc firma uvedla, že se jim podařilo ze soukromých zdrojů získat 1,2 miliardy liber. Částkou 200 milionů liber přispěla Bransonova skupina Virgin Group, 170 milionů liber pak firmě půjčila investiční společnost Davidson Kempner.

Americké aerolinky Delta Air Lines, které mají v letecké společnosti Virgin Atlantic podíl 49 procent, souhlasily s posunutím splátek dlužných peněz.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme