Virtuální měna bitcoin slaví šesté výročí. Češi ji zatím příliš nevyužívají

Už šest let je možné platit virtuální měnou bitcoin. Takzvané digitální zlato uvedl 3. ledna 2009 na trh americký vývojář vystupující jako Satoshi Nakamoto. Například ve Spojených státech lidé za internetovou měnu nakupují hlavně oblečení a elektroniku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bitcoiny

bitcoiny | Foto: tiskový servis Bitcoin

V Česku se dá bitcoiny platit už ve více než 120 obchodech. Virtuální měnu ale stále využívají především IT experti.

„Bitcoiny jsou pořád ještě doménou odborníků nebo lidí, kteří se zajímají o technologie za ním skryté. Zatím ještě čekáme na to, až se dostane mezi běžné spotřebitele,“ potvrdil šéfredaktor serveru Root.cz Petr Krčmář.

„Trendem posledních měsíců je zakládání nových a nových kryptoměn založených na bitcoinu – s různými úpravami, případně jen s jiným jménem. Ve spoustě zemí včetně Česka se objevila dokonce národní varianta takovéto měny,“ dodal.

Varování i zákazy

Celkové množství bitcoinů je omezeno. Tím se liší například od zlata, které se stále těží a na trhu ho přibývá. Kybernetické peníze automaticky tisknou počítače podle softwaru nastaveného tak, že uvolňuje nové mince stále pomalejším tempem. Úplně se zastaví, až jich bude 21 milionů.

Hlavní výhodou bitcoinů je úplná decentralizace. Měna je navržená tak, aby nad ní neměly kontrolu státy, vlády ani jednotlivci. Nikdo tak nemůže ovlivňovat kurz bitcoinu, padělat ho, zabavovat účty či kontrolovat peněžní toky. Některé státy ale měnu zakázaly, jiné zase před jejím používáním varují.

Analytik Jaroslav Brychta z X-Trade Brokers si ale myslí, že bitcoiny tu budou ještě dlouho: „Stále je to médium, které vám umožní poslat velké objemy finančních prostředků z místa A do místa B během několika málo minut, s naprosto minimálními transakčními náklady, což je dnes mimořádně zajímavé.“

Bitcoin | Foto: Michal Jindra

Zuzana Švejdová, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme