Ministři financí Visegrádské skupiny jednali ve Varšavě o ozdravení veřejných financí po pandemii

Obnova ekonomik po pandemii koronaviru a konsolidace veřejných rozpočtů byly hlavním tématem varšavského jednání ministrů financí Visegrádské skupiny. Shodli se, že ozdravení veřejných financí musí přispět k návratu našich ekonomik do normálních kolejí.

Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V4: Matovič, Morawiecki, Babiš, Orbán

V4: Matovič, Morawiecki, Babiš, Orbán | Zdroj: Úřad vlády ČR

V úvodu diskutovali ministři financí Polska Tadeusz Kościński, Alena Schillerová za Českou republiku, Mihály Varga z Maďarska a náměstek slovenského ministra financí Marcel Klimek o aktuálních ekonomických výzvách, kterým Evropa čelí v důsledku pandemie, a o hospodářské obnově Evropy za pomoci Nástroje na podporu oživení a odolnosti. To je finanční balík, který má zemím Evropské unie pomoci z koronavirové krize.

Proškrtat se k blahobytu jde obtížně, vláda neměla zahodit sto miliard z rozpočtu, kritizuje Dolejš

Číst článek

Alena Schillerová partnerům sdělila, že Česká republika chce čerpat evropské finanční prostředky ve výši sedm miliard eur, což odpovídá zhruba 180 miliardám korun. Použít je podle české ministryně hodlá především na investiční projekty týkající se digitální a zelené transformace, vzdělávání, vývoje či inovace. ČR svůj Národní plán obnovy předložila k 1. červnu 2021 a Schillerová očekává jeho schválení Evropskou komisí do konce července.

„Celkově počítáme z těchto všech fondů, že bychom měli získat nějakých 960 nebo 970 miliard v rámci nového rozpočtového období. Ještě pořád budou dobíhat peníze z bývalého období. Tam máme na cestě zhruba asi 300 miliard. To jsou peníze, které jsou zcela zásadní,“ uvedla ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová.

K aktuálnímu návrhu zemí G7 na zavedení globální minimální daně Schillerová řekla: „Přestože iniciativu zemí G7 jednoznačně vítám a dlouhodobě preferuji právě řešení na úrovni OECD, návrh globální minimální daně se už poněkud vzdaluje od původního záměru férově danit rostoucí digitální ekonomiku. Globální minimální daň proto vnímám spíše jako částečné řešení zaměřené především na boj s daňovými ráji.“

Dodala, že realizace globálního zdanění digitální ekonomiky je podle jejího názoru během na dlouhou trať, a proto jako dočasný krok – než se uvede do praxe celosvětové řešení – i nadále prosazuje zavedení digitální daně na národní úrovni.

mdo, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme