Vitásková: Domácnosti a malé firmy se nemusí bát vyšších cen za elektřinu kvůli novým tarifům

České domácnosti a podniky čekají změny v platbách za elektřinu. Vznikne totiž nový systém placení a změní se také povinné tarify. Hnutí DUHA varuje, že kvůli plánované změně si domácnosti s nízkou spotřebou a malé i střední podniky výrazně za elektřinu připlatí. S tím ale šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková nesouhlasí. Nový systém tarifů se podle ní teprve vyvíjí a úřad o nastavení podmínek vyjednává s vládou a příslušnými ministerstvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrická zásuvka

Elektrická zásuvka | Foto: Ladislav Bába

Hnutí DUHA zpracovalo analýzu, ve které varuje, že změny v platbách za elektřinu platné od ledna 2017 by podle informací dostupných z návrhu předsedkyně Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové potrestaly všechny, kdo šetří elektřinou.

„Na nové tarify by nejvíc doplatily domácnosti s malým počtem členů, jako například matky samoživitelky, penzisté či studenti, ale i všechny domácnosti s nízkou spotřebou a všichni, kteří záměrně snižují spotřebu. Zaplatili by o několik tisíc korun ročně víc než dosud,“ uvádí na webu DUHA.

Elektřina podle hnutí pravděpodobně výrazně zdraží i pro malé a střední podnikatele a instituce typu škol. Naopak na změně vydělají velké průmyslové podniky, domácnosti s nadprůměrnou spotřebou i velké energetické společnosti. „Návrh tarifů totiž motivuje ke zvýšení spotřeby a zašlapává malé decentralizované zdroje, které jim začínají konkurovat,“ upozorňuje DUHA.

Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková s analýzou ekologů nesouhlasí. Českému rozhlasu řekla, že trvá na rovných podmínkách pro všechny.

„Zahajujeme konzultace s každým občanem, který má zájem. S každým, kdo nám chce sdělit své stanovisko, kdo má zájem nám sdělit, že je to pro něj negativní. Toto pak budeme vyhodnocovat a já ty tarify podle toho upravím,“ slibuje Vitásková.

„A pokud tam budou tak závažné nedostatky nebo tak závažné důvody ke změně, tak systém prostě nespustím od roku 2017 a budeme na tom pracovat dál a spustíme ho o rok později,“ ujišťuje šéfka ERÚ.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme