Vítek chce odkoupit všechny akcie Sazky za miliardu korun

Podnikatel Radovan Vítek dnes přišel s nabídkou: Miliardu korun za sto procent akcií. Obchod podmiňuje tím, že s prodejem akciového podílu musejí souhlasit všichni. Prezident fotbalové Sigmy Josef Lébr, který za Vítka s akcionáři vyjednává, považuje tuto nabídku za velkorysé gesto.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podnikatel Radovan Vítek

Podnikatel Radovan Vítek | Zdroj: ČTK

„Ta částka od něj je jen momentálním velkorysým gestem, protože jestliže Sazka půjde do konkurzu, tak akcionáři nedostanou ani korunu. Je tam ještě závazek Radovana Vítka, pokud bude zákon platil tak, jak platí, že by z výnosů dával prostředky sportovním svazům,“ vysvětlil Lébr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem poledních Ozvěn dne byli podnikatel Josef Lébr a ekonomický komentátor Miroslav Motejlek

Protinávrh pak akcionářům předá i vedení Sazky. Majoritní akcionář společnosti, Český svaz tělesné výchovy na odpoledne svolal do O2 arény mimořádnou schůzku exekutivy, kde se chce situací zabývat.

Podle ekonomického komentátora Miroslava Motejlka se akcionáři měli s Vítkem dohodnout už dříve: „Akcionáři Sazky už měli dávno přijmout nabídku Radovana Vítka, která byla učiněna v minulosti ústní formou, kdy jim nabídl: ‚Dejte mi plnou pomoc, budeme řídit Sazku, zbavíme se současného neschopného vedení a pak se budeme domlouvat na akciích.‘ Myslím si, že by dostali mnohem víc. Miliarda je maximum možného, co mohou dostat.“

Soud Sazce stanovil předběžného insolvenčního správce

Soud částečně vyhověl návrhu jednoho z hlavních věřitelů Sazky podnikatele Karla Komárka. Na loterijní společnost proto ode dneška bude dohlížet předběžný insolvenční správce, advokát Josef Cupka. Jeho úkolem má být i přezkoumání účetnictví Sazky.

„Předběžný správce může nahlídnout do účetnictví, může mapovat majetek, ale nemůže zatím zasahovat do chodu společnosti,“ vysvětlil pravomoci předběžného insolvenčního správce ekonomický komentátor Miroslav Motejlek.

Josef Cupka působil a působí jako konkurzní správce v desítkách firem. Zkušenosti má i s loterijní společností. V letech 1998 až 1999 dohlížel nad vyrovnáním závazků po neúspěšné České Lotynce. Od roku 2005 působil jako správce konkurzní podstaty v konkurzu na osobní majetek Václava Fischera, byl i konkurzním správcem v Čedokinvestu nebo strojírenském podniku ČKD motory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomický komentátor Miroslav Motejlek byl hostem i na Rádiu Česko

V prosinci 2004 byl jmenován konkurzním správcem Harvardského průmyslového holdingu, konkurz byl ale po půl roce zrušen. Necelé tři roky pak Cupka působí také jako konkurzní správce Chemapolu.

V odůvodnění svého rozhodnutí dal soudce Komárkovi zapravdu v tom, že loterijní firma vydávala rozporná prohlášení. Na jednu stranu tvrdila, že žádné závazky vůči firmám Radovana Vítka nemá a prakticky ve stejnou dobu jednala s možnými investory, kde na zaplacení těchto dluhů vezme.

Zbylé Komárkovy požadavky soud zamítl jako nedůvodné. Věřitel se domáhal opatření, aby o všech transakcích Sazky ve výši nad půl milionu korun rozhodoval předběžný věřitelský výbor.

Martin Drtina, Patricie Polanská, Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme