Vítězství Rousseffové v Brazílii může pomoct i českým firmám

Brazílii zřejmě i nadále bude vládnout Strana pracujících. Napovídají to alespoň poslední předvolební průzkumy provedené před víkendovým druhým kolem prezidentských voleb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro | Foto: Pavla Jazairiová

V nich Dilma Rousseffová, která je považovaná za žákyni nynějšího prezidenta Luly da Silvy, vede s 52 procenty. Jejího vyzyvatele Jose Serreru v nich podpořilo 39 procent dotázaných. Pokud se tyto průzkumy potvrdí, zachová si podle všeho stát i nadále silné postavení v ekonomice a nebo přinejmenším v klíčových sektorech jako je bankovnictví a těžební průmysl.

„Očekává se ještě páteční duel. Pokud tam nebude nějaké bombastické prohlášení, tak už se asi nic nezmění a vyhraje Dilma Rousseffová. Ale brazilská historie podobný obrat pamatuje v případě prezidenta Luly, když v posledním duelu s kandidátem Collorem prohrál, protože jeho kandidát vyšel s určitými podpisovými zprávami," upozornil ředitel společnosti Pragotec Jiří Jodas, který v Brazílii už 27 let žije.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podnikatelských příležitostech v Brazílii mluvil na Rádiu Česko Jiří Jodas

Pro něj i pro ostatní podnikatele v Brazílii by prý byla Dilma Rousseffová v roli prezidentky příznivým výsledkem voleb, protože se očekává kontinuita s vládou prezidenta Luly, který zemi stabilizoval. A jak upozornil Jodas, stabilita země je pro podnikání naprosto klíčová. Pod vládou Rousseffové by se tak prý dařilo řadě průmyslových odvětví.

„Určitě půjde o strukturální projekty v oblasti dopravní infrastruktury, energetiky, zemědělství, a petrochemického průmyslu, což jsou v Brazílii velmi úspěšná odvětví,“ připomněl Jodas.

Šanci mají i české firmy

V bohatnoucí Brazílii tak může podle něho být mnoho příležitostí i pro české firmy:

„V minulosti jsme tu měli v těchto oborech dobré reference a není důvod, proč by na to české firmy nemohly navázat. České firmy jsou ale k brazilskému trhu poněkud skeptické. Neuvědomují si, že je to ohromný trh, je potřeba tu být přítomen a něco do toho investovat.“

Jako příklad rostoucí síly brazilského trhu uvedl například fakt, že firma Petrobras bude investovat do roku 2014 225 miliard dolarů. Na brazilský trh se tak stahují významní světoví hráči.

„Ale trh není ani pro české firmy vůbec vyčerpaný. Jen z tohoto trhu trochu ustoupily. Přitom dříve tady úspěšně působily v energetice, cementárnách, atd. Společnost Centroprojekt Zlín, která tady před osmi lety otevřela svoji pobočku, dnes fakturačně převyšuje svoji mateřskou firmu. Začala se sedmnácti inženýry a dnes jich mají tři stovky,“ uvedl Jodas úspěšný příklad.

K žádnému zásadnímu ekonomickému obratu podle něho nedojde, ani kdyby volby překvapivě vyhrál Jose Serra:

„Země potřebuje být postavena, chybí infrastruktura. Dochází i k takovým situacím, že země nemůže vyvézt všechnu produkci sojy. Jsou třeba přístavy, železnice a silnice, bez ohledu na to, kdo bude prezident.“

Brazílie navíc hostí v roce 2014 mistrovství světa ve fotbale a dva roky potom olympiádu, tedy dvě největší sportovní akce světa. Tyto události budou samy o sobě vyvolávat investice do stavebnictví a infrastruktury.

Roman Chlupatý, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme