Vítkovice Heavy Machinery má obstavený účet. 'Zatím nevíme, proč,' tvrdí firma

Správa sociálního zabezpečení obstavila jeden účet strojírenské firmě Vítkovice Heavy Machinery. Firma nezná důvod, uvedly v pátek Hospodářské noviny. Společnost podle listu dluží za sociální pojištění svých zaměstnanců zhruba 18 milionů korun. Firma, která patří do skupiny Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka, v tomto týdnu oznámila přípravu vstupu nového investora.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda představenstva a generální ředitel firmy Vítkovice Holding Jan Světlík

Předseda představenstva a generální ředitel firmy Vítkovice Holding Jan Světlík | Foto: Alexandr Satinský/MAFRA | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Jde o blokaci ve prospěch správy sociálního zabezpečení uplatněnou na jednom účtu. Zatím nevíme, proč se sociální správa pro tento krok rozhodla," řekla Hospodářským novinám mluvčí ostravské skupiny Eva Kijonková.

Vítkovice Heavy Machinery

Jsou producentem ocelí a výrobků z nich, včetně produktů pro energetiku. Ve skupině Vítkovice Machinery Group je přes 20 firem, které mají dohromady asi 3000 zaměstnanců. Předloni se čtyři firmy ze skupiny dostaly do finančních potíží: Vítkovice Power Engineering později skončily v konkurzu, Vítkovice Gearworks a Vítkovice Revmont mají povolenou reorganizaci a reorganizace Vítkovic Envi už úspěšně skončila. Ze skupiny se před rokem osamostatnil lahvárenský Cylinders Holding, několik firem skupina prodala.

Vítkovice Heavy Machinery se potýká s nedostatkem provozního kapitálu, který řeší převážně nebankovním tollingovým financováním s několika subjekty, dohodami s dodavateli a odběrateli a také s odbory.

Firma chce podle mluvčí s okresní správou sociálního zabezpečení v příštím týdnu jednat.

„Na daný účet mezitím standardně docházejí a budou docházet peníze. Obrat Vítkovice Heavy Machinery je v miliardách korun a poptávka po jejích výrobcích je dostatečná," doplnila Kijonková.

Plánovaný investor by měl odkoupit podstatnou část podílu akcií Vítkovice Heavy Machinery od mateřské akciové společnosti Vítkovice.

„Takového investora již máme a prostřednictvím renomované poradenské společnosti připravujeme jeho vstup," uvedl v úterý předseda představenstva Vítkovice Heavy Machinery Martin Žák.

Identita budoucího investora zatím nebyla zveřejněna. Od středy na základě dohody s odbory firma kvůli zvýšení provozního kapitálu nechala některé zaměstnance doma s 80 procenty náhrady mzdy. Dohoda má platit do konce března.

Vítkovice Heavy Machinery mají zhruba 1100 zaměstnanců, možnost osmdesátiprocentních náhrad mezd se týká 800 z nich. Odboráři ve firmě jsou od října ve stávkové pohotovosti. Hlavním důvodem pro její vyhlášení bylo opožděné vyplácení mezd.

Nyní už zaměstnanci několik měsíců dostávají výplaty včas. Odbory ale s odvoláním stávkové pohotovosti čekají na další vývoj ve firmě a právě zajištění financování.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme