Vítkovice Heavy Machinery získaly v Pákistánu zakázku za více než šest miliard korun

Vítkovice Machinery Group dnes podepsaly jeden z největších kontraktů za posledních deset let. Strojírenský holding má v Pákistánu postavit ocelárnu za šest miliard a sto milionů korun. Dohodu o spolupráci podepsala skupina se soukromým investorem dnes na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ocelárna

Ocelárna | Foto: Tomáš Adamec

Společnost Vítkovice Heavy Machinery má být generálním dodavatelem stavby ocelárny. Předpokládá se, že 70 procent zakázky uskuteční české firmy. Pákistánské podniky budou mít na starosti stavební část zakázky.

Generální ředitel společnosti Michal Pastušek řekl, že Vítkovice už jednotlivé části ocelárny dodávaly. Financování akce by měla zajistit Česká exportní banka a pojištění má krýt EGAP.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Jitka Hanžlová zjišťovala, jaké zakázky získaly české firmy v zahraničí

V Pákistánu je nedostatek oceli, asi 80 procent se dováží. Nová ocelárna by měla vyrábět asi jeden a čtvrt milionu tun oceli ročně. Výsledným produktem mají být kontilité sochory pro následné válcování výztuže do betonu.

Kontrakt je důležitý i proto, že české firmy musí hledat nová odbytiště mimo Evropskou unii. Snaží se sice uchytit na velice slibném trhu v Číně, i tam ale poslední dobou ekonomika zpomaluje. Dodávka do Pákistánu tak může být pozitivní reklamou pro další české podniky, které se do země budou snažit proniknout.

Pronikání na zahraniční trhy

České firmy by ode dneška měly mít snazší přístup i na indický trh. Česká exportní banka totiž podepsala memorandum se svým indickým protějškem Export-Import Bank of India.

Generální ředitel České exportní banky Tomáš Uvíra je přesvědčen, že podpis dohody bance umožní získat kontakty na firmy v Indii a českým firmám je pak zprostředkovat.

Spolupráce by se nemusela omezit jen na financování projektů na indickém trhu. České a indické firmy by prý mohly působit i v jiných zemích, například v Africe, kde je Export-Import Bank of India silná. Firmy by tam mohly společně stavět například elektrárny.

Dobrá zpráva pro český průmysl dnes přišla také z leteckého veletrhu v Berlíně. Největší tuzemský výrobce letecké techniky Aero Vodochody podepsal kontrakt s polským podnikem, který je dceřinou firmou americké skupiny Sikorsky.

Do Polska dodá zhruba 50 kokpitů pro vrtulník S-70i Black Hawk. Bude vyrábět konstrukci sestávající z nosu a čelního skla kabiny a plošiny pro dva piloty. Kokpity bude Aero dodávat postupně do roku 2017.

Jitka Hanžlová, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme