Ostravská hutní společnost Vítkovice Steel nemá nárok na emisní povolenky, rozhodl evropský soud

Ostravská hutní společnost Vítkovice Steel nemá nárok na bezplatné emisní povolenky za téměř 400 milionů korun související s produkcí tekutého železa, o které se soudí s českými úřady. Rozhodl o tom v úterý soudní dvůr Evropské unie. Firma podle verdiktu soudu nevyráběla tekutý kov, a tudíž nemá nárok na finanční úlevy, které jsou spojené s jeho produkcí.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel/Lucemburk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál EVRAZ VÍTKOVICE STEEL

Vjezd do areálu společnosti Vítkovice Steel v Ostravě. | Foto: Google Maps

Spor se táhne přes sedm let a týká se povolenek, které byly podle ostravské firmy nesprávně přiděleny tehdejší huti ArcelorMittal Ostrava (AMO, nyní Liberty Ostrava). Vítkovice Steel (VS) od AMO odebíraly tekuté železo jako meziprodukt, z nějž pak dál vyráběly ocel.

Podle vedení společnosti Vítkovice Steel ale české úřady započetly veškeré emise vzniklé při výrobě pouze ve prospěch AMO. Vítkovické ocelárny proto dostaly za období 2013 až 2020 jen polovinu povolenek, na něž měly podle firmy nárok.

Přezkoumání evropským soudem

České soudy zabývající se žalobou VS se letos v květnu obrátily na unijní soud se žádostí o vyjádření. „V projednávané věci sporné zařízení v původním řízení nevyrábí tekutý kov, a proto mu nemohou být přiděleny bezplatné emisní povolenky v rámci referenční úrovně produktu pro tekutý kov,“ rozhodli dnes unijní soudci.

Emisní povolenky se vymkly kontrole, s plynem jsme závislí na ‚jediné rouře‘, kritizuje expert Míl

Číst článek

Vítkovice Steel by podle soudu neměly mít nárok na povolenky ani v případě, že by se o ně firmy rozdělily, a povolenky tudíž nebyly přiděleny dvakrát.

Povolenky opravňují velké průmyslové znečišťovatele k vypouštění oxidu uhličitého do ovzduší. Firmy dostávají část povolenek bezplatně od státu, zbytek si mohou koupit na trhu nebo v aukci. Provozovatelé své emise monitorují a vykazují úřadům, za což mají nárok na odečtení části nákladů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme