Vítkovice už mají nové představenstvo

Dozorčí rada Vítkovic zvolila nové pětičlenné představenstvo firmy. Předsedou se stal dosavadní šéf hutní divize Vítkovic Vladimír Bail. Místopředsedou byl zvolen současný obchodní ředitel ostravského podniku Ladislav Král. Dalšími členy jsou Jan Skipala, Karel Rojko a Radim Valas. Členové předchozího managementu rezignovali v noci na pondělí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Minulé vedení odstoupilo kvůli tomu, že podle jeho názoru Fond národního majetku začal v podniku prosazovat jiný názor. Před týdnem se managementu na řádné valné hromadě nepodařilo prosadit kroky, které by pomohly restrukturalizaci firmy. Z poloviny obměněná dozorčí rada, ve které jsou především zástupci státu, měla dnes v úmyslu celé představenstvo odvolat. To ale ještě přetím odstoupilo samo.

Důvody vysvětlil výkonný ředitel Václav Novák: "Vládou původně schválená koncepce restrukturalizace akciové společnosti postupně ztratila podporu Fondu národního majetku. To se nakonec promítlo i do výsledku valné hromady akciové společnosti Vítkovice dne 18. 6. 2001. Valná hromada také schválila výraznou obměnu dozorčí rady společnosti a v ní vzrostlo zastoupení těch, kteří odmítají koncept restrukturalizace tak, jak jej prosazuje dosavadní představenstvo a zpochybňují i přes nesporná fakta jednoznačně pozitivní výsledky, jichž bylo za poslední rok dosaženo. Situaci, kdy nové složení dozorčí rady odráží současné postoje Fondu národního majetku není dosavadní představenstvo a vedení podniku schopno efektivně prosazovat realizaci cílů, o jejichž správnosti je přesvědčeno. Na realizaci jiných cílů zároveň není ochotno participovat."

Předešlé vedení Vítkovic nastoupilo do funkcí kvůli špatné hospodářské situaci podniku koncem března 2000. Předsedou představenstva a výkonným ředitelem byl tehdy zvolen Václav Novák, který si vydobyl pověst úspěšného zachránce krachujících podniků. Zatímco jeho tým prosazoval přeměnu podniku na holding čtyř dceřinných společností a ostatní provozy chtěl utlumit či odprodat, ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr naopak preferuje začlenění části Vítkovic do nového mamutího ocelářského kombinátu.

Podle ministra financí Jiřího Rusnoka změna ve vedení Vítkovic neohrozí záměr podnik oživit. Nové představenstvo by mělo pokračovat v restrukturalizaci firmy, včetně procesu vyrovnání, který by měl definitivně potvrdit krajský soud. Na situaci kolem Vítkovic ministr financí neshledává nic zásadně nového.

Markéta Kaclová, Jana Zemanová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme