Vítkovická ocelárna Evraz obnovila plnou výrobu

Ocelárna Evraz Vítkovice Steel opět vyrábí na plný výkon. Několikaměsíční odstávku způsobil v létě spor s ArcelorMittal Ostrava o dodávky surového železa. Obě firmy se pak dohodly a podepsaly smlouvu, která zaručuje přísun tekutého železa do konce příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ocelárna

Ocelárna | Foto: Tomáš Adamec

ArcelorMittal Ostrava podle smlouvy dodá vítkovické ocelárně 65.000 tun surového železa ještě do konce letošního roku a dalších 550.000 až 600.000 tun během roku 2011.

Během této doby musí podnik vymyslet, co bude dál, potvrdil Českému rozhlasu viceprezident skupiny Evraz Pavel Tatjanin:

„Zvažujeme různé možnosti, jak vyřešit dodávky suroviny pro Evraz Vítkovice Steel. Do těchto alternativ spadá o možnost postavit novou ocelárnu v České republice, pravděpodobně v Ostravě. Jsme ale na samotném začátku těchto úvah, máme teď dost času na zvážení naší další strategie.“

Půlroční odstávku ocelárny s 320 zaměstnanci způsobil vleklý spor s ArcelorMittal Ostrava o cenu dodávaného železa. Na konci října se firmy dohodly se na výpočtu ceny podle vzorce, který bude odrážet hodnotu vstupních surovin.

Ve druhé polovině listopadu pak mohl Evraz spustit zkušební provoz. Dosud ocelárna vyráběla jen za 65 procent kapacity, nyní opět jede na plný výkon. Oběma firmám přerušení odběru železa způsobilo ekonomické ztráty. Jejich výši nechtěli ředitelé firem specifikovat.

Martin Hromádka, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme