Vítr, slunce, biomasa. Víc než polovina energie bude v Německu z obnovitelných zdrojů

Reformu německé energetiky už podle spolkové vlády nejde zastavit. Budoucností jsou podle ní obnovitelné zdroje. Do dvaceti let mají více než polovinu veškeré energie, kterou Německo potřebuje, dodávat vítr, slunce a biomasa. Počítá s tím novela zákona o obnovitelných zdrojích, kterou dnes schválil kabinet Angely Merkelové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý ministr průmyslu a energie Sigmar Gabriel

Německý ministr průmyslu a energie Sigmar Gabriel | Zdroj: Reuters

„Transformace německé energetiky je nezastavitelná,“ řekl v Berlíně ministr průmyslu a energie Sigmar Gabriel. "V roce 2010 byl podíl energie z obnovitelných zdrojů 17 procent, dnes se pohybuje kolem 33."

Ambice německé vlády jsou ovšem větší. "V roce 2025 bychom tento podíl měli zvýšit na 45 procent," prohlásil Gabriel. Do dvaceti let by pak Německo mělo více než polovinu své veškeré energetické spotřeby pokrývat energií zejména z větru, slunce a také biomasy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německo chce do 20 let pokrýt nejméně polovinu své spotřeby energií z obnovitelných zdrojů. Mluvil o tom zpravodaj ČRo Pavel Polák

Ministr Gabriel je přesvědčený, že to Německo zvládne. Rozvoj takzvané zelené energie může ovšem přibrzdit jeden problém, se kterým se jeho úřad potýká delší dobu.

"Úspěch této transformace nezáleží na tom, jak rychle bude přibývat energie z obnovitelných zdrojů. Musí se nám podařit sladit výrobu této energie a také její distribuci."

Německu stále chybí přenosová soustava ze severu země, kde jsou větrné elektrárny, na jih, kde je nejvíce průmyslu a vysoká spotřeba elektrického proudu.

Vláda se rozhodla, že distribuční síť nepovede nad zemí, protože se proti stožárům bránila spousta obcí. Podzemní řešení je ale dražší a zdlouhavější.

Ministr Gabriel to vidí opačně. Proti nadzemním stožárům by prý lidé v jejich okolí vedli mnohaleté soudní spory, podzemní řešení je tak podle něj ve výsledku rychlejší.

Výstavba nových větrných elektráren zpomalí

Dokud nebude distribuční síť sever-jih hotová, omezí vláda výstavbu nových větrných elektráren na severu Německa, a to přibližně o polovinu.

"Více větrných elektráren má smysl stavět tehdy, až dostaneme jejich energii k zákazníkovi," řekl ministr Gabriel.

Přenosová síť by měla být podle aktuálních odhadů hotová do devíti let.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme